banner171

Akıllı Telefon mu Akıllı Yazılım mı ?

 Akıllı Telefon mu Akıllı Yazılım mı ?
Günümüzde kullanmakta olduğumuz mobil cihazlarının içerisinde barındıkları yazılımlar aslında cihazlar yerine o yazılımlar daha akıllı.
Şuan piyasada en yaygın olarak kullanılan yazılımları biraz gözden geçirelim. Ağırlıklı olarak bakıldığın IPHONE tek yazılımı olan IOS kullanmakta. SAMSUNG, HTC, General Mobile, Lenovo gibi cihazlar ortak yazılım ANDROID kullanıyor. Nokia Lumia (Microsoft Lumia) adından belli olduğu gibi WINDOWS MOBILE 8.1 kullanıyor şuan yeni yazılım WINDOWS NOBILE 10 üzerinde çalışma yapılıyor hatta WINDOWS MOBILE 10 isimi ile değil de farklı bir isim çalışmaları da var. WINDOWS MOBILE yazılımını farklı cihaz markalarında kullandı. Örneğin HTC, HP gibi. Bu yazılımlar dışında sadece Blackberry cihazlarının kullandığı BLACKBERRY OS yazılımını da atlamamak lazım.
Şimdi gelelim hangi yazılım daha akıllı. Şu zamana kadar bu yazılımların hepsini denedim hatta şuan WINDOWS MOBILE 8.1 yazılımı kurulu olan LUMIA bir cihaz kullanıyorum. Sırasıyla gözlemlerimizden biraz bahsedeyim. 
ANDROID yazılımlarının üzerine kurulan yardımcı yazılımlar yani oyunlar, programların içerikleri çok fazla. Hatta ücretsiz olanağı da gayet iyi. Fakat rakipleri de boş durmuyor. ANDROID yazılının herhalde en büyük sorunu üzerindeki programlardan kaynaklı şarjın çabuk bitmesi. Hele ki Hücresel Veriniz (2G, 3G, 4G) açıksa ve iyi çeken bir yerde de değilseniz maalesef şarjınız çabuk bitiyor. ANDROID Cihazların ana ekranındaki eklentilerin (Widget) zenginliği çok yalnız her cihaz firması farklı widgetler kullandığından HTC üzerinde beğendiğiniz bir widgeti SAMSUNG üzerinde kullanamıyorsunuz. Yazılımcılar bu tarz istekler üzerine farklı başlangıç yazılımları oluşturdu. Örneğin YANDEX SHELL, Next Launcher 3D Shell, Nova Launcher, GO Launcher  EX gibi bir başlangıç yazılımları var. Bu tarz yazılımları ve daha fazlasını Google Play’den ulaşabilirsiniz. ANDROID yazılımını da bir çok uygulama mevcut tek tek hepsini anlatma zor. Fakat multimedia özelliği olarak benim tek geçeceğim hatta müzik arşivleri ve multimedia cihazlarla uyumluluk açısından en iyi yazılım IPHONE cihazlarının kullanmakta olduğu IOS. 
IOS muktimedia zenginliği çok olan bir yazılım. Bunun dışında uygulama zenginliği son zamanlarda ANDROID kadar var. Şarj olarak malasef ki oda sınıfta kalıyor. Şarj sorunlarında yedek kılıf bataryaları kullanabiliriz bu kılıflar çok da şık olabiliyor, bazıları kılıflarda büyük oluyor. Neyse bu sizin tercihiniz. IOS başlangıcında (Ana ekran) son yazılım güncellemesinden sonra güzel geliştirmeler yaptı eskiye göre gayet kullanışlı oldu. Fakat IOS üzerinde farklı başlangıç uygulamaları yok. Olanı kullanmanız gerekiyor simgeleri renklerini şekillerini değiştiremiyorsunuz. 
Peki son zamanların atar yapanı WINDOWS MOBILE ne alem de? Son güncellenmesinden sonra kendisini ve kullanıcılardan gelen tavsiyeler üzerine gayet başarılı bir hal almaya başladı. Uygulamalarında pek fazla içerik yok ANDROID ve IOS kadar değil çoğu uygulaması da ücretli. Ama görüldüğü kadarıyla geliştiriciler bu konuya el atmış durumda gün geçtikçe içerik bakımından bende varım diyecektir. Başlangıç ekranına pek çok eklenti kullanabiliyorsunuz bu eklentiler kurulan uygulamalara göre değişiyor. Fakat sade bir ekran olarak ANDROID başlangıç ekranları gibi olmuyor. Bu ekran tarzı da WINDOWS MOBILE’ in kendi tarzı diyelim diğer yazılımlar gibi. E-Posta ve Internet üzerinde gezinmede WINDOWS MOBILE benim gözümde birinci sırada. Mevcut evlerimizde ofislerimizde kullanmakta olduğumuz en yaygın işletim sistemi olan Microsoft işletim sistemleri ile aynı yapıda olduğunda erişim kolaylığı sağlıyor.
Sonuç olarak Multimedia kullanıcıları için IOS yazılımı Internet, E-posta ve iş amaçlı kullanımlarında ağırlıklı olarak WINDOWS MOBILE, oyun ve zengin uygulama içeriği için ANDROID. Yazılımları ağırlıklı özelliklerine göre ayırdım fakat hepsinde oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, internet üzerinde gezinebilirsiniz. Demek oluyor ki cihazdan çok yazılım daha akıllı. 
YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153