banner171

Demokrasinin Beşiği Yerel Yönetimler ve Siyaset

 Siyasetin eş anlamlısı olan Politika Eski Yunan’da şehir anlamına gelen ‘’polis’’kelimesinden türetilmiş olup siyaset,şehirle ve şehir devletiyle ilgili işler anlamındadır.Bu bilgi ışığında konuya baktığımızda siyasetin temeli yerelden gelmektedir.Buradan yola çıktığımızda yerel siyaset genel siyasetin de temelidir.
Demokrasinizin sağlam temeller üzerine oturtabilmeniz için yerelde güçlü olmalısınız ve yerel düzeyde katılım mekanizmalarını geliştirmelisiniz.


Yerelde başarılı olmak için büyük bir beyin gücüne ve kadroya sahip olmanız gerekir.Bu kadrolar da fedakar,vicdanlı  ve hakkaniyetli olmalıdır.
Yerel siyasette hedef’ insana hizmet’ olmalıdır.’İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ ve Halka hizmet hakka hizmettir’anlayışlarını  yerel siyasette akıldan çıkarılmaması gerekir.


Siayesetin temelimde millet vardır.’Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu’düşüncesi hakimdir.Siyasette amaç halka hizmet etmek,milletin özgürlük ve mutluluğu,ülkenin itibar ve kalkınmasını sağlamaktır.Kavga ve çatışmaya yer yoktur.Barış ve güven esasına dayanır.Siyasette ayrışmaya yer yoktur.Ortak hedef ve ortak akıl vardır.En büyük ortak hedef laik,sosyal bir hukuk devletidir.Siyaset yaparken ülkedeki bütün renklere,bütün vatandaşlara ve bütün bölgelere hitap etmelisiniz.Belli gruplara,belli hiziplere belli fonksiyonlara değil. 

Seçilmek kesinlikle imtiyazlı olmak değildir.Geniş kitleleri temsil etmektir.

Siyasette ortak nokta millete hizmet etme düşüncesidir.Siyaset yaparken millete en doğru ve en bilinçli hizmet nasıl yapılır bunu iyi bilmek gerekir.Bunu yapabilmeniz için donanıma,birikime ve tecrübeye sahip olmanız gerekir.
Yerel siyasete hakim olan ulusal siyasete hakim olur.

Yerel yönetimler bir okuldur.
Yerel yönetimlerin gücü demokrasinin kalitesini ortaya koyar.

Yerel yönetimler siyasetin ilk basamağıdır.
Yerel demokrasinin beşiği sayılan ve siyasal katılımın ilk adımını oluşturan yerel yönetimler siyaset sosyolojisinin temelini oluşturur.
Yerel seçimde insanlar direkt olarak hizmet alacağı kişileri seçerler ve bir sorunları olduğunda bu seçtikleri kişileri muhatap alabilirler.Belediyecilik budur.Belediyelerde yaptıkları hizmetlerin neticelerini olumlu ya da olumsuz hemen alırlar.
İşte bu yüzden Siyaset Yerelde Başlar.
İşte bu yüzden Kalkınma Yerelde Başlar.

İsmail Selalmaz
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şevket Savaş
Şevket Savaş - 10 yıl Önce

yerel yöneticilere ders niteliğinde bir yazi olmuş.

Emin Yılmaz
Emin Yılmaz - 10 yıl Önce

sayin i̇smai̇l bey, yerel yöneti̇mle i̇lgi̇li̇ halka sunmuş olduğunuz yazinin teori̇k kismina di̇yecek sözüm yok.ancak emi̇ni̇m ki̇ si̇z de başariya gi̇den yolun sadece donanima ve tecrübeye sahi̇p olmaktan i̇baret olmadiğini bi̇li̇yorsunuzdur. si̇yaseti̇n uygulama aşamasinda aranan ve olmasi gereken bi̇rkaç husus var ki̇ bunu herkes bi̇lmesi̇ne rağmen hi̇ç bi̇r zaman di̇le geti̇ri̇lmemektedi̇r.

banner208

banner148

banner150

banner153