banner171

Elektrik faturalarına gizli zam mı yapıldı?

EPDK, elektrik tarifelerine gizli zam yapıldığı, bunun da vatandaşın cebini etkileyeceğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Elektrik faturalarına gizli zam mı yapıldı?
 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan yazılı açıklamada, bazı gazetelerde yer alan "elektriğe gizli zam" iddialarına yanıt verilerek, 1 Temmuz itibarıyla elektrik fiyatlarında herhangi bir zammın söz konusu olmadığı ifade edildi.

Açıklamada,
 elektrik piyasasında faaliyet gösteren görevli tedarik şirketlerinden enerji temin eden tüketiciler için geçerli olan fiyatların 3 aylık periyotlarla belirlendiği anımsatılarak, "Söz konusu fiyatlar belirlenirken gelir ve tarife düzenlemeleri kapsamında ilgili döneme yansıtılmak üzere esas alınan maliyetler dikkate alınmakta olup, ilgili döneme ilişkin maliyetlerin değişmesi fiyatların da değişmesini gerektirmektedir" denildi. 2015'in üçüncü çeyreğinde elektrik piyasasında faaliyet gösteren görevli tedarik şirketlerinden enerji temin eden tüketiciler için geçerli olan fonsuz nihai tarifelerde herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulanan açıklamada, nihai fiyatı oluşturan kalemlerde gerçekleşen değişikliklerin yasal çerçeve ile belirlenen piyasa yapısının bir gereği olduğu aktarıldı.

Nihai fiyatı oluşturan temel unsurların perakende satışa ilişkin maliyetler ve şebeke maliyetleri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Şebeke maliyetleri dağıtım ve iletim şebekelerine ilişkin maliyetleri ve kayıp enerji maliyetlerini içermektedir. Kayıp enerji maliyetlerinde artışlar söz konusu olmakla birlikte diğer dağıtım ve iletim şebeke maliyetlerinde önemli bir değişiklik yapılmamıştır. Perakende maliyetleri ise perakende satış hizmeti maliyetlerini ve enerji alım maliyetlerini içermektedir. Perakende satış hizmeti kaleminde talep tahminlerinin revizyonundan kaynaklanan düşüşler söz konusudur. Enerji alım maliyetleri ise temelde Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) kaynaklı enerji maliyetleri ve enerji borsası kaynaklı maliyetleri içermektedir. TETAŞ fiyatı nihai fiyatın en önemli unsurudur ve fiyatta bu dönem için bir değişiklik söz konusu değildir. Enerji borsasından alınan enerji maliyetinde düşüşler söz konusudur. Bu durumun temel sebepleri olarak yağışlardaki artışlar nedeniyle ucuz hidrolik enerjinin ve yeni yatırımlar nedeniyle oluşan arz fazlasının piyasa fiyatlarını düşürmesi sayılabilecektir. Yenilebilir enerji destekleme mekanizması kaynaklı maliyetlerde sisteme kayıtlı yenilebilir hacmi ve dolar kurundaki değişimlerden kaynaklanan artışlar göze çarpmaktadır. Fiyat oluşumunda dikkate alınan ve TEİAŞ’ın piyasa işletimine ilişkin olan maliyetlerde ise kısmi düşüşler gerçekleşmiştir." 

EPDK açıklamasında, "Bazı gazetelerde yer alan
 elektrik tarifelerine gizli zam yapıldığı, bunun da vatandaşın cebine yansıyacağına yönelik iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verilirken, nihai fiyatı oluşturan maliyet kalemlerinde artış ve azalış yönünde dönemsel değişmelerin söz konusu olduğu vurgulandı. Açıklamada, vergi ve fonlar hariç onaylanan nihai fiyatlarda hiçbir değişikliğe gidilmediği ve elektrikfiyatlarında 1 Temmuz itibarıyla herhangi bir zammın söz konusu olmadığına dikkat çekildi.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2015, 02:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153