banner171

Elektrik kesintileri 5 yıl içinde tarih olacak

Son zamanlarda artan elektrik kesintileri ile ilgili konuşan Bakan Albayrak, kesintinin nedenini açıklayıp çok önemli bir kararı paylaştı...

Elektrik kesintileri 5 yıl içinde tarih olacak
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, NTV'de katıldığı canlı yayında elektrik kesintileri ile ilgili konuştu. Yaşanan kesintiler ile ilgili yetersiz altyapıya dikkat çeken Bakan Albayrak, önümüzdeki 5 yıl içinde 18 milyar TL'lik yatırım ile bu sorunun yüzde 80'inin çözüleceğini söyledi.
Bakan Albayrak'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle;

Türkiye'deki elektrik ve enerjiye dayalı dağıtım sisteminin bir strateji izliyoruz hükümet olarak. Uzun dönem stratejimizin hayata geçmesine bağlı özellikle elektrik kısmının 2010 ila 2013 yılları arasında özelleştirdik. Burada kamunun daha yavaş hareket edebilmesi sürecini doğru yönetip özel sektörün daha hızlı hareket edip altyapı yatırımlarını yenilemesine dayalı kaliteli hizmet sunabilmesi ile ilgili bir süreç.

Doğalgazla başladı elektrikle devam etti. Vatandaşımızdan genellikle aldığımız şikayet doğalgazda iyi ama elektrikte kaliteli hizmeti alamıyoruz. Birincisi altyapılarının ömür itibari ile ikisi arasında ciddi bir fark var. Doğalgaz 15 yıllık bir ömrü varken elektrik şebekeleri 30-40 yıllık. Bu da Türkiye'de yaşlı iletim trafo ve teknik altyapısından kaynaklı, tüketimin arttığı dönemlere dayalı yaşlılıktan kaynaklanan arızaların daha fazla olması. İkincisi 30-40 yıllık bu şebeke o günkü sistemin kurulu gücüne göre inşa edilmiş altyapı bugün itibariyle kurulu gücü, günlük talebini kaldıramayacak noktalarda arızaları beraberinde getiriyor.

Biz tabi bakanlık olarak 5 yılda belirlenen bu dönem için çok önemli bir karar aldık. 5 yıl içinde tüm Türkiye'de 21 bölge ve elektrik dağıtıcıları derneği ile bir toplantı yaptık ve Türkiye'nin ihtiyacı olan bu teknik altyapı yatırımlarıyla ilgili yaklaşık 18 milyar TL’lik bir yatırım bütçesi belirledik. Hem teknik hem mali olarak her yıl denetleyeceğimiz bir sistemle birlikte 5 yıllık süreç içinde iyileştirmeyi yüzde 80’lere çıkarmak için mutabık kaldık. Bu 5 yıl vatandaşlarımızın da haklı şikayetlerine bağlı olarak ciddi bir yatırım hamlesi var.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2016, 13:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153