banner171

Kaosçulara tokat gibi cevap! Dünya listelerinde

Dolar ve faizle birlikte borsanın da yükselmesi seçim öncesi kaos çıkarmaya çalışanların hem ezberini hem de moralini bozdu.

Kaosçulara tokat gibi cevap! Dünya listelerinde
 Yaklaşan seçim öncesi kur üzerinden yaratılmaya çalışılan kaos algısı ve paralel medya ile işbirlikçilerinin Türkiye aleyhine sürdürdüğü yayın politikasına en anlamlı cevap, çıktıkları iddia edilen yabancılar tarafından Borsa İstanbul'da veriliyor.
İktisat teorilerine göre, dolar ve faizdeki yükseliş karşısında düşmesi beklenen borsa zirve üzerine zirve yapıyor. Borsa İstanbul, geçen hafta yüzde 3.8 ile dünyanın en fazla yükselen altıncı piyasası oldu. Dün de 86 bin puanı geride bırakarak iki ayın en yüksek seviyesine ulaşan endeks, 13 Mart'tan bu yana yüzde 13 yükseldi.

ALGI OPERASYONU İŞE YARAMADI

Türkiye aleyhine oluşturulmaya çalışılan negatif algı operasyonuna rağmen, borsanın yükselmesinin nedeni yabancı yatırımcılar. Citibank'ın Akbank'taki payını satmasının da etkisiyle ilk çeyrekte 830 milyon dolarlık net satış gerçekleştiren yabancılar, 10-17 Nisan tarihleri arasındaki haftada yaklaşık 200 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından açıklanan veriler ise daha çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Yabancı yatırımcılar, doların 2.35 TL'den 2.64 TL'ye yükseldiği 26 Ocak-11 Mart tarihleri arasında borsada 576 milyon adet hisse sattı. Bu satışla birlikte yabancının hisse senedi sayısındaki payı yüzde 46.82'den 45.51'e geriledi. Borsadaki satışı bu süreçte tamamlayan yabancılar bu tarihten sonra hızla alıma geçti. Yabancı saklamasındaki hisse sayısı 11 Mart-10 Nisan tarihleri arasındaki yaklaşık bir ayda 370 milyon adet hisse arttı.

YABANCILAR TÜRKİYE'DEN VAZGEÇMİYOR

Sandıkta püskürtülen 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından geçen yılın mart ayında yapılan yerel seçimlerden bu yana yabancıların borsadaki net alımları 1.7 milyar dolar oldu. Dolar üzerinden yaratılmaya çalışılan kriz algısına rağmen, Türkiye'nin yabancılar için cazibesini koruduğuna dikkat çeken analistler, "Döviz ve faiz düşük hacimle yükseldi. Kâr satışları gerçekleşse de yabancılar Türkiye'den vazgeçmiyor. Teknik olarak ucuzlayan fiyatlar ve seçim sonrasına yönelik beklenti ilgiyi artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak : Sabah

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 14:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153