banner171

Petrol fiyatları çakıldı!

Petrol fiyatları çakıldı!

Petrol fiyatları çakıldı!
 

Petrol fiyatlarında 2014’te başlayan ve 2015 boyunca süren düşüşün 2016 yılında da süreceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, petrol fiyatlarında yeni ‘dip fiyatların’ yakında görüleceğini ifade ediyor

Ülke ekonomilerindeki yavaşlama, küresel petrol talebindeki zayıfl ama, dünya genelinde petrol üretiminin artması, piyasadaki arz fazlası ve OPEC'in üretimi kısmama kararları nedeniyle geçen yıl rekor düşüş yaşanan ham petrol fiyatlarında, bu yıl da küresel durgunluk riski aşağı yönlü beklentileri güçlendiriyor.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ DURMADI

Uluslararası en yaygın kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, OPEC'in üretiminde kesinti yapmaması, doların değer kazanması, Asya ve Avrupa
ekonomilerindeki yavaş büyüme ve ABD'nin 40 yılı aşkın süredir devam eden ihraç yasağını kaldırmasıyla 2015'te yüzde 38 değer kaybederek, 22 Aralık'ta son 11 yılın en düşük seviyesi olan 35,98 dolara geriledi.

Brent türü ham petrol, 2014'ün ikinci yarısında yaklaşık yüzde 50 değer kaybettikten sonra, 2015'e varil başına 58 dolardan başladı. Ancak, dünya genelinde toplam petrol üretiminin hala yüksek seviyelerde devam etmesi ve küresel petrol talebinin düşük olması nedeniyle, 13 Ocak'ta Brent petrolün varil başına fiyatı son 6 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 46 dolara düştü.

KOALİSYON ARZI TEHDİT EDİYOR

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon ülkelerinin, mart ayında Yemen'e düzenlemeye başladığı hava operasyonları, Ortadoğu'dan dünyaya sevk edilen ham petrolün arz güvenliğini tehdit edince, Brent petrolün varil başına fiyatı Mayıs'ta 67,77 dolara kadar yükseldi. Ancak, piyasalarda oluşan güvenlik algısı zamanla ortadan kalkarak yerini arz fazlası ve düşük talep kaygılarına bıraktı.

PETROL PİYASASINDA REKABET DALAŞI

Düşük petrol fiyatlarına karşı, Kasım 2014'te üretim kesintisi yapmama kararı alan OPEC, 5 Haziran 2015'te bu kararını yineleyerek günlük ortalama üretimini 30 milyon varilde tutacağını açıkladı. Bu kararda, kartelin en nüfuslu üyesi ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın, daha önceki yıllarda olduğu gibi üretim kısma yükünü tek başına taşımama ve pazar payını koruma isteği ile düşük petrol fiyatlarını kendi avantajına kullanarak ABD ve Rusya'daki petrol üreticilerini küresel piyasanın dışına itme stratejisi etkili oldu.

OPEC FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, pazar paylarını korumak için OPEC'in üretimi kısmamasını isterken, İran, Venezuela ve Afrika ülkeleri kartelin üretim keserek düşük petrol fiyatlarını yükseltmesi gerektiğini savundu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı OPEC'in 4 Aralık'taki üretim kesmeme ve fiili seviyede üretime devam etme kararından sonra, Brent petrolün varil başına fiyatı bir haft ada yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti ve 37 dolara kadar geriledi. Yılın kalan günlerinde önce petroldeki düşüş durmadı ve fiyat 2016'nın ilk işlem gününde 34 dolarlı değerleri gördü.

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2016, 21:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153