banner171

65. Yıllık Dostluk Eyüp’te Kök Salacak

Eyüp Belediyesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü bir proje sonucu Türk - Kore Gyeongbuk Dostluk Ormanı oluşturuldu.

65. Yıllık Dostluk Eyüp’te Kök Salacak
 Kore savaşının 65. Yıldönümü anısına oluşturulan dostluk ormanının açılış törenine Güney Kore’den bir heyet de katıldı. Törende dostluk fidanları dikildi.

Türkiye ve Güney Kore arasında 65 yıl önce tohumu atılan dostluk fidanı her geçen gün köklerini daha da sağlamlaştırıyor. Kore savaşının 65. Yıldönümü anısına Eyüp Ağaçlı Köyü’nde Türk - Kore Gyeongbuk Dostluk Ormanı yapıldı.
Dostluk Ormanı’nın açılışı nedeniyle düzenlenen törene Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve 26 kişilik Güney Kore heyeti ile Kore gazileri katıldı.  
Törende kurdele kesiminin ardından dostluk ormanına fidan dikimi gerçekleştirildi. Törene katılanlar hep birlikte fidan dikerek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

DOSTLUĞUN TEMELLERİ NASIL ATILDI?
Kore kelime anlamı olarak “Sabah ülkesi” olan Güney Kore, 25 Haziran 1950 tarihinde Kuzey Kore ani saldırısına uğradı. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kuzey Kore’ye karşı askeri müdahalede bulunma kararı aldı. BM’nin savaş çağrısına olumlu cevap veren Türkiye, Birleşmiş Milletler Kuvvetleri’ne bir tugay ile katıldı. Kurtuluş Savaşı’ndan beri savaş alanlarına girmemiş olan Türk askeri, Kore Savaşı’nda destan denebilecek kahramanlık örnekleri vermiştir. İlk kafilesi 25 Eylül 1950 tarihinde İskenderun limanından hareket eden, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı’nın emir ve komutasındaki 5 bin 83 kişilik Türk Tugayı 18 Ekim 1950 tarihinde Kore’nin güneyindeki Pusan Limanına ulaşmıştır. Türk Tugayı iki gün sonra kuzeydeki Taegu şehrine intikal ederek BM Kuvvetleri’ne katılmıştır. Kore’de savaşan her tümenin bir kapalı ismi vardı. Türk Tugay’ına da North-Star (Kuzey Yıldız-Kutup Yıldızı) ismi verilmişti.

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2015, 15:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153