banner171

Eyüp Belediyesi’nden Camilerde Engelleri Kaldıran Proje

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2014 İstanbul Yenilikçi Mali Destek Programı kapsamındaki hibe ile Eyüp Belediyesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, “Camilerde Etkin İşitme Mekanizmasının Oluşturulması” projesi yakında hayata geçiyor. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, projenin İstanbul’daki ibadet mekanları içinde bir ilk olacağını ve pilot bölge olarak seçilen Eyüp’ten sonra yaygınlaştırılacağını söyledi.

Eyüp Belediyesi’nden Camilerde Engelleri Kaldıran Proje
Eyüp Belediyesi engellilerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. İlk kez gerçekleştirilecek projede, mekana uygulanan ve işitme engellilerin mekandaki sesleri net olarak duyabilmelerini sağlayan İndüksiyon Döngü Sistemi ile işitme kaybı yaşayan vatandaşların cami ve mevlevihaneden etkin faydalanmaları sağlanacak.

İNDÜKSİYON DÖNGÜ SİSTEMİ NEDİR ?
Birçok işitme engelli, işitme cihazı kullanmasına rağmen gündelik faaliyetlerini sürdürdüğü kapalı alanlarda, kalabalık ortamlarda ve hizmet noktalarında maruz kaldıkları arka plan sesleri ve çevresel gürültüler nedeniyle konuşmaları algılamakta zorluk yaşıyor. İndüksiyon döngü sistemleri, toplantı ve konferans salonları, sinema, tiyatro ve konser salonları, camiler, otel resepsiyonları, banka gişeleri, süpermarket kasaları, her türlü hizmet ve bilgi noktalarında yaşanan bu zorluğu gidermek için dünya çapında standart haline gelmiş bir hizmet olarak halen yaygın olarak kullanılmakta.
SESLİ REHBERLİK HİZMETİ
Kulaklıklı sesli rehberlik sistemi olan Tour Guide ile turistlerin Cami ve Mevlevihane’yi daha fazla ziyaret etmesi, bu mekanlarda verilen bilgilerden daha fazla kişinin yararlanmasının sağlanacak. İşitme engelli bireylerin, kamusal alanlarda duyma güçlüklerinin giderilmesi ve kamusal alanları aktif kullanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarında bu hususta bilinç oluşturulması da proje kapsamında yer alıyor. Eyüp’te bulunan Eyüp Sultan Camii ve Bahariye Mevlevihanesi’nde kurulacak bu sistemin faydaları ve olumlu geri bildirimlerle, uygulanan bu pilot çalışmanın İstanbul ve Türkiye’de yaygınlaşmasının sağlanması amaçlanıyor.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, camilerde etkin işitme mekanizmasının oluşturulması projesini gerçekleştirmelerindeki amacı engelsiz yaşam alanları oluşturmak konusundaki çalışmaların bir parçası olduğunu belirterek, “Yurtdışında kamusal alanlarda yaygın olarak kullanılan İndüksiyon döngü sistemi Eyüp Sultan Camii ve Bahariye Mevlevihane’sine kurulması için bu projeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İndüksiyon döngü sistemi ile kulaklık kullanan vatandaşlarımız kirli, yankılanan ses ve bu nedenle duyma ve anlama eksikliğine yol açan ses kirliliğinden kurutularak; camide imam ve müezzini Mevlevihane’de ise gerçekleştirilen sema ve diğer musiki etkinlikleri rahatsız olmadan, etkin bir biçimde duyacaklar. Böylece bir ilki daha hem Eyüpümüze hem de ülkemize kazandırmış olacağız” diye konuştu.
3 FARKLI DİLDE DOĞRU BİLGİ
Ayrıca sesli rehberlik sisteminin kültür başkenti olma vizyonumuzun bir parçasını oluşturduğunu belirten Başkan Aydın, “Sesli rehberlik sistemi ile ilçeye gelen yerli ve yabancı turist sayısını arttırmayı hedefliyoruz.  halihazırda çok yüksek bir ziyaretçi kitlesine sahip olan Eyüp Sultan Camii hakkında ziyaretçilere İngilizce, Arapça ve Türkçe olmak üzere 3 farklı dilde doğru bilgi verebilmekte. Eyüp Sultan Camii ve Bahariye Mevlevihane’sinin tarihimizdeki, İslam tarihi ve sanat tarihindeki yeri ve önemi hakkındaki bilgilere kolayca ulaşılmasını sağlamakta” dedi.
Proje İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı mali desteği ile Eyüp Belediyesi yönetiminde ve İstanbul Aydın Üniversitesi ve Günışığı Derneği ortaklığında yürütülüyor.
 
Detaylı bilgiye,
//www.engelsizdinliyorum.org/proje-kapsami.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2015, 04:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153