banner171

Eyüp’te çocuklar 400 yıllık oyuncaklarla buluştu

Eyüp Belediyesi’nin düzenlediği Tarihi Eyüp Oyuncakları Festivali’nde çocuklar, yaklaşık 400 yıllık olduğu belirtilen oyuncaklarla tanıştı

Eyüp’te çocuklar 400 yıllık oyuncaklarla buluştu
 Eyüp Belediyesi’nce düzenlenen Tarihi Eyüp Oyuncakları Festivali’nde, yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip oyuncaklar tanıtıldı. Festival, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde Eyüp Sultan Meydanı’nda çocuklar ve ailelerini oyuncaklarla buluşturdu.
Hem tarihi mirasa sahip çıkmak hem de teknoloji karşısında direnen tarihi Eyüp oyuncaklarını tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde, kadınların ürettiği oyuncaklar çocuklara hediye edildi.

DOĞAL ÜRÜNLERDEN
Oyuncaklarla meydanda gönüllerince eğlenen çocukların sevincine ortak olan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, yaptığı konuşmada, tarihi ve geleneksel izler taşıyan oyuncakların, Eyüp’ün önemli simgelerinden olduğunu belirtti.
Eyüp oyuncaklarının tarihi olmasının yanı sıra doğal ürünlerle imal edildiğini dile getiren Aydın, Haliç’ten çıkarılan çamur, ilçe civarındaki ağaçlar ve Sütlüce’deki mezbahalardan elde edilen derilerden yapılan oyuncakların çocukların sağlığına zarar verecek herhangi bir kimyasal madde içermediğini söyledi.

‘ATA MİRASI’
Bu oyuncakların “ata mirası” olduğunu vurgulayan Aydın, “Kaybolmaya yüz tutmuş tarihi Eyüp oyuncaklarının yeniden ihya edilmesi, kültürünün çocuklara aktarılması ve sanal dünya nedeniyle değerlerinden uzaklaşan çocukların özüne dönmesi için elimizden gelen desteği sunacağız” dedi.
Aydın tespit edilen 28 oyuncak bulunduğunu, bunlardan 20’sinin bugüne kadar getirildiğini belirterek “Eyüp’ün tarihi dokusunu, değerlerini ihya etmeye, yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Oyuncaklar da bu değerlerden biri” ifadelerini kullandı.
‘SEYAHATNAME’DE GEÇİYOR’
Tarihi Eyüp Oyuncak Atölyesi’nde gönüllü çalışan Gönül Sekizkardeş, Eyüp oyuncaklarının, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olacak kadar uzun geçmişe ve öneme sahip olduğunu belirterek, 1950’li yıllardan itibaren bu oyuncaklara verilen değerin azaldığını dile getirdi.
Sekizkardeş, bu nedenle 2006’da kadınlar olarak bir araya gelip, tarihi oyuncak kültürünün yaşatılması için kooperatif kurduklarını ve destek gördüklerini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2016, 16:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153