banner171

EYÜP’TE RAMAZAN DOLU DOLU GEÇTİ

Eyüp Belediyesi Ramazan boyunca gerçekleştirdiği etkinlik ve programlarla İstanbulların takdirini topladı.

EYÜP’TE RAMAZAN DOLU DOLU GEÇTİ
Ramazan ayı boyunca gün içerisinde meal, tefsir, hadis, ilmihal, mukabele, iftar ve sahurlarla, akşamları ise ilahiler, tasavvuf musikileri, sergiler ve tarihi müzikal canlandırmalar gerçekleştirildi.


İslam medeniyetinin 4. büyük merkezi olarak kabul edilen Eyüp’te Ramazan bu yıl da dolu dolu yaşandı. Türkiye’nin ve İstanbul’un, hatta dünyanın dört bir yanından Müslümanların akın ettiği Eyüp’te Ramazan’ın maneviyatı en üst seviyede yaşandı. Ebu Eyyub El Ensari Hazretleri’ni ziyaret eden vatandaşlar aynı zamanda Ramazan ayında Eyüp Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri izleme fırsatı buldular.

Eyüp Meydanı’nda her gün gerçekleşen sohbet meclisinde Prof. Dr. Mehmet Çelik, Abdurrahman Dilipak, Mustafa Özdamar, Abdulhamid karaman, Sami Özey, Ömer Tuğrul inançer, Emrullah Hatipoğlu, Mehmet Beşir Eryarsoy, Ali Haydar Aksal, Muahmmed Emin Yıldırım, Celalettin Şensoy, Prof. Dr. Zekiriya Güler, Vehbi Vakkasoğlu, Mahmut Topbaş, Senai Demirci, Ömer Döngeloğlu, Prof.Dr. Ramazan Ayvalı, Prof. Dr. Adnan Demircan, Ahmet Bulut, Prof.Dr. Emin Işık, Yrd. Doç. Dr. Şevket Kotan, Mahmut Toptaş, Ahmet Bulut, Yaşar Değirmenci, Mustafa Akgül Türkiye’nin ve İstanbul’un dört bir yanından ziyarete gelen vatandaşlarla hasbihal etti.
İFTAR VE SAHURLARDA BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI
Eyüplülere ve Eyüp’e gelip iftar açma imkanı bulamayanlara her gün Ebusuud Ortaokulu’nda iftar veren Eyüp Belediyesi, ayrıca Başkan Remzi Aydın’ın katılımıyla her gün ilçenin farklı yerlerinde mahalle iftarları düzenledi. Vatandaşlar Cülus yolundan Haliç kıyısına kadar üç bin kişinin katılımıyla yılda bir kez yapılan büyük Eyüp Sultan sahurunda ailecek huzurlu ve neşeli şekilde vakit geçirdiler.

TEKNE ORUCU TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU
Bir Anadolu geleneği olan tekne oruçlarında (öğleye kadar tutulan oruç) Hacivat-Karagöz oyunlarıyla beraber çocuklar kültür ve inançlarını neşeli şekilde tanıdılar. Eyüp Sultan Meydanı’nda gerçekleştirilen çocuklara özel etkinlik tüm Türkiye’ye örnek oldu. Tekne orucuna binlerce çocuk katılırken, aileleri de çocuklarının tuttuğu ilk orucun heyecan ve mutluluğunu yaşadı. Haliç yaz etkinlik alanında Türkiye’nin 30 farklı şehrin dernekleri teravihe kadar kendilerine has kültürlerini ziyarete gelenlere tanıtma fırsatı buldular. Etkinlik gündüzleri Keloğlan, Nasreddin Hoca, Aslan ile Fare, Ağustos Böceği ile Karınca gibi hikayelerle sahne performansları eşliğinde yapıldı.

CAFERPAŞA’YA ÖZEL ETKİNLİKLERE İLGİ BÜYÜKTÜ
Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’ne Eyüp ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar her gün Sabah başlayıp iftar arasından sonra geceye kadar devam eden hat, ebru, kaligrafi ve çini atölyelerinde sanatsal çalışmalar yaptılar. Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen Cafcaf Dergisiyle ramazan karikatürleri sergisi ve Yalçın Kılıç’ın ağaç oymacılığından yaptığı naht sergisine katılan ilçe sakinleri mizah ve sanatla dolu bir ay geçirdiler. Mehmet Paksu, HASAN Rizelioğlu, Ramazan Işıkla Kuran kıssaları, hadis sohbetleri, surelerin kimliği üzerine sohbetler yaparak Kuran-ı Kerimin nazil olduğu rahmet ayında Ramazanı bilinçle ihya ettiler. Sezai Karakoç’un eserlerinden yola çıkarak Üzeyir İlbak ve Zafer Acarla edebiyat okumaları gerçekleştirip orucu insan ekseninde ele alarak tefekkür ettiler.

OSMANLI SULTANLARI “TARİHTEN SAHNELER”DE CANLANDIRILDI
Her hafta sonu Osmanlı padişahlarının mini sahnelerde orijinal kostümler kullanarak müzikal ve tiradlarla canlandırmaları yapıldı. Tarihten Sahneler adlı programla Fatih Sultan Mehmet Han, Kanuni Sultan Süleyman, 2.Abdulhamit Han, Yavuz Sultan Selim, 3.Murad, 1. Murad Hüdavendigar gibi tarihte silinmeyen izler bırakan padişahların özellikleri anlatılarak konuşturuldu. Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan çocuk etkinlikleri ve dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen öğrencilerle yapılan iftarlarda ümmet olma bilinci, kardeşlik, birlik ve beraberlik ruhu yaşandı. Kız ve erkek öğrencilerin Bab-ı Alem ve Sefire-i Alemle beraber Eyüp’te yaptığı iftarlarda Madagaskar, Kazakistan, Cibuti, Türkmenistan, Özbekistan, Arnavutluk, Somali, İran, Çeçenistan, Endonezya, Myanmar, Makedonya, Orta Afrika, Cezayir, Habeşistan ve Bangladeşli öğrenciler Eyüp’ün tarihi ve manevi havasını soludular. Eyüp Sultan Meydanı’na kurulan özel platform ile yapılan ve TRT 1’de yayınlanan iftar ve sahur programları da televizyon izleyicilerinin ilk tercihi oldu.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Ramazan ayı dendiğinde akla ilk gelen mekanlar arasında yer alan Eyüp’ün oldukça başarılı bir etkinlik takvimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Eyüp Sultan türbesinin açılışı ile birlikte Eyüp’teki yoğunluğumuz daha da arttı. Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği bu kutsal mekanı ziyarete gelenler için belediye olarak özenli bir çalışma ile çok önemli ve farklı etkinlikler planlamıştık. Bu etkinliklerimizin tamamını da çok şükür hiçbir aksaklık olmadan gerçekleştirdik. Yaptığımız iftarlarda on binlerce vatandaşımızla bir araya geldik, birlikte el açıp dua ettik. Hepsinden Allah razı olsun” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2015, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153