banner171

Gaziosmanpaşa Belediyesi Geleneksel El Sanatları Sergisi’nde 150 Yıllık Çeyizler Görücüye Çıktı

Gaziosmanpaşa Belediyesi Geleneksel El Sanatları Sergisi’nde 150 Yıllık Çeyizler Görücüye Çıktı

Gaziosmanpaşa Belediyesi Geleneksel El Sanatları Sergisi’nde 150 Yıllık Çeyizler Görücüye Çıktı
 Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin 49 farklı branşta verdiği eğitimlere katılan kadınların yaptığı eserler, “Geleneksel El Sanatları Sergisi” ile görücüye çıktı. Kadınların sandıklarından çıkartarak modernize ettiği 100-150 yıllık çeyizler büyük ilgi gördü.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin 49 farklı branşta verdiği eğitimlere katılan kadınların dönem sonu eserleri “Geleneksel El Sanatları Sergisi”nde görücüye çıktı. Gaziosmanpaşa’daki bir alışveriş merkezinde mehteran takımı ve müzik dinletisiyle başlayan sergi açılışına Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve çok sayıda vatandaş katıldı. El sanatları alanında 8 ay boyunca eğitim alan kadınlar, çeyiz ürünleri, yöresel el nakışları, dekoratif ev aksesuarları ve gazete, cips paketi gibi geri dönüşüm malzemelerinden yapılan çantalar tasarladı.

150 YILLIK ÜRÜNLER MODERNİZE EDİLİYOR

Çok sayıda ürünün bulunduğu serginin en ilginç yanı ise, nenelerimizin çeyiz sandıklarından kalma 100- 150 yıllık işlemeleri, nakışları ve kanaviçelerin aslına uygun şekilde modernize edilerek yeniden tasarlanması oldu. Kadınların uzun yıllar sonra ortaya çıkardıkları bu ürünler, Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından tahsis edilmiş olan El Sanatları Satış Ofisi’nde satışa sunuluyor.

‘‘DÖRT YILDA 30 BİN KADINA HİZMET VERDİK’’

Kadınlarla bir araya gelen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ‘‘Kadınların elinin değdiği her şey güzel olur, çünkü onlar bizim için özel yaptıkları eserlerde çok özel. Sergimiz bu mekan da 15 gün boyunca devam edecek. Yaklaşık 49 ayrı iş kolunda ürettiğimiz 10 binin üzerinde eser var. Burada kadınların bir yıl boyunca kurslarda öğrenip ürettikleri eserler var. Sonrasında ise kursiyerlerimize satış ofislerimizde ürünlerini satabilme imkanı sağlıyoruz. Bizim amacımız ekonomilerine azda olsa katkıda bulunmak. Bu yıl 5 binin üzerinde kadınımıza hizmet verdik. Bu rakam dört yılda 30 bini geçti. Biz her geçen yıl hem ürettiğimiz ürünün sayısını, hem de kaliteyi artırmayı hedefliyoruz. Kadınlarımızın bu güzel eserlerinden dolayı da onlara teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.

‘‘100-150 YILLIK ÜRÜNLERİ TEKRAR TASARLAYIP KULLANILIR DURUMA GETİRİYORUZ’’

43 senedir el işi yaptığını ifade eden Nuran Üstünoğlu, ‘‘Sandıkta bekleyen 100-150 yıllık ürünleri çıkartıp tekrar tasarlayıp kullanılır duruma getiriyoruz. Tabi bu emek isteyen bir iş. Burada bizim standımızda 100-150 yıllık ürünler var. Bir öğrencim 75 yaşında ve kayınvalidesinin çeyizinden kalma ürünleri değerlendirdi. Annelerden ve baba nelerden kalan bu eski antika eserlerin biz kullanır duruma getiriyoruz, gençlerden de çok fazla ilgi var’’ dedi.

‘‘AKLINIZA GELEBİLECEK HER ŞEYİ DÖNÜŞTÜRÜP ÇANTA YAPIYORUZ’’

Geri dönüşüm ürünlerinden çanta tasarlayan Nurcan Hazer ise, ‘‘Geri dönüşüm çok fazla talep gören bir branş, özellikle çanta konusunda. Belediye Başkanımız Hasan Tahsin Usta’nın katkılarıyla buradayız. Benim standımda geri dönüşüm ürünlerinden, gazeteler broşürler su etiketleri, takvim yaprakları, cips ve kek paketleri gibi aklınıza gelebilecek her şeyi dönüştürüp çanta yapıyoruz. Kolay bir iş değil. Matematiğe dayanıyor biraz ama yapabiliyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2018, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153