banner171

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden rahim ağzı kanseri bilinçlendirme semineri

Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Türk Kanser Derneği, rahim ağzı kanseri ve buna neden olan HPV virüsü ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla bir seminer düzenledi. Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere Gaziosmanpaşalılar büyük ilgi gösterdi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nden rahim ağzı kanseri bilinçlendirme semineri
 DÜNYADA HER İKİ DAKİKADA BİR KADIN RAHİM AĞZI KANSERİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın eşi Neziye Usta’nın da katıldığı seminere konuşmacı olarak katılan Yard. Doç. Dr. Emine Ergül, dünyada her 2 dakikada bir kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, “Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türlerindendir. Bu kanser türüne neden olan HPV virüsü son derece yaygın, bulaşıcı ve belirti göstermeyen bir virüstür. Belirti göstermediği için insan, başka kişilere kolayca bulaştırabilir. Bazı durumlarda vücut kendiliğinden bu virüsleri yenebiliyor ancak yenemezse, yıllar sonra rahim ağzı kanseri olarak bize dönme ihtimali var. İşte rahim ağzı kanseri, bu virüsün neden olduğu anormal hücrelerin çoğalması ile gerçekleşiyor. Bu, genellikle uzun yıllar alıyor, ancak nadir durumlarda kısa süre içinde de gelişebiliyor. Rahim ağzı kanseri, ölümle sonuçlanabildiği gibi, tedavi edilmezse doğurganlığı da etkileyebiliyor. HPV’nin çok önemli bir sonucu da genital siğiller. Bazı HPV tipleri de son zamanlarda sıklıkla görülen genital siğillere sebep oluyor. Tedavisi mümkün ama çok sancılı bir süreç. Tedavi edilse bile sıklıkla kendini tekrarlayabiliyor.”dedi. 


Erken evlenme, eşin çok eşli olması, gebelik sayısının fazla olması, sık partner değiştirme ve sigara kullanımı gibi durumların rahim ağzı kanseri riskini arttırdığına ve erken teşhisin önemine dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Emine Ergül, “Hastalık bulgu vermeye başladığında çoğunlukla ilerlemiş safhadadır. Rahim ağzı kanserinin ilerlemesi bazen çok hızlı olabildiğinden, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli jinekolojik muayene ve PAP Smear testi yaptırmalarının büyük önemi vardır.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2015, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153