banner171

Gaziosmanpaşalılar Sarıkamış Şehitlerini Unutmadı

Gaziosmanpaşa Belediyesi, Sarıkamış Harekatı’nın 105. Yılı dolayısıyla düzenlediği programda kahraman şehitlerimizi andı.

Gaziosmanpaşalılar Sarıkamış Şehitlerini Unutmadı

Gaziosmanpaşa Belediyesi, 105 yıl önce Sarıkamış’ta donarak şehit olan on binlerce askerimizi anmak için program düzenledi. Gaziosmanpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda araştırmacı tarihçiler İnci Şengül, Ayşegül Özşen, Caner Yalınkılıç ve Ramazan Çırak, yürek yakan hüznü ve askerlerimizin vatan uğruna kahramanca mücadelesini anlattı. Sarıkamış Harekâtı’nın gerçek görüntülerinin yer aldığı belgesel filminin de izletildiği programda misafirler duygu dolu anlar yaşadı. Programın ardından konuklara, vizyona yeni giren, Sarıkamış’ın hikâyesinin anlatıldığı “Beyaz Huzur” sinema filminin bileti armağan edildi.

Programda konuşan Yalınkılıç ve Özşen, 1. Dünya Savaşı’na kadar olan süreçte yaşananlar, Ruslarla o dönemdeki ilişkiler ve Sarıkamış Harekâtı’nın nedenleri hakkında bilgiler verdi. Sarıkamış’ın o dönemki önemini anlatan Ramazan Çırak ise, “Sarıkamış Harekâtı Kafkas cephesinin birinci basamağıydı. Enver Paşa’nın hatıralarında, Türki Cumhuriyetleri arkasına alıp oradan da Afganistan’a Pakistan’a kadar inmeyi yani Osmanlı’yı eski gücüne tekrardan kazandırmayı amaçladığı söylenir. Ancak gidişat hiç planladığımız gibi olmadı ve on binlerce askerimizi şehit verdik” dedi.

“BİZİM MEHMETÇİĞİMİZİN VAR OLMA AZMİ HİÇBİR ORDUDA YOK”

Ramazan Çırak sözlerini şöyle sürdürdü; “Sarıkamış, Osmanlı’nın sağdan sola, cephelere koştuğu bir zamanda binlerce Türk askerinin vatanı kurtarmak için mantık sınırları dışında katlandığı hazin bir yolculuktur. Türk tarihinin en acı olanıdır. Bizim Mehmetçiğimizin var olma azmi hiçbir orduda yok. Hiç biri geri dönmeyi düşünmedi. Sarıkamış Destanı dondurucu soğuklarda kırılan, açlıkla boğuşan, her şeyin bittiği anda bile amansız hastalıklarla boğuşan Mehmedin hikâyesidir.”

“SAYGI, RAHMET VE MİNNETLE YAD EDİYORUZ”

İnci Şengül ise savaşta yaşananlara değinerek, “Harekâtın ilk iki gününde Türk askerleri, Ruslara karşı kahramanca mücadele ettiler. Ruslar bizden az sayıda olmasına rağmen askeri donanımı ve kıyafetleri kış şartlarına uygundu. Bizim askerlerimiz ise çoğunluğu Yemen’den ve farklı cepheden buraya geldikleri için hazırlıklı değillerdi. Gerekli teçhizat eksiği, gıda eksiği, kıyafet eksiği, hastalık ve dondurucu soğuk askerimizi zamanla olumsuz etkiledi ve on binlerce askerimiz şehit oldu. Sarıkamış şehitlerimizi, şehadetlerinin 105. yılında saygı, rahmet ve minnetle yad ediyoruz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2019, 12:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153