banner171

IŞİD'in yeni hedefi Bağdat

Kobani'den büyük ölçüde çekildiği iddia edilen IŞİD'in yeni hedefinin Bağdat olduğu ifade edildi.

IŞİD'in yeni hedefi Bağdat
 Vatan'ın haberine göre; koalisyon güçlerinin bombardımanlarından nefes alamayan IŞİD’in, 1 ayı aşkın bir süredir çatıştığı Kobani’nin büyük bölümünden çekildiği iddia edildi. Ancak militanların Irak’taki ilerleyişi sürüyor. Hedefleri ise başkent Bağdat.
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, 1 ayı aşkın süredir ele geçirmeye çalıştıkları Suriye sınırındaki Kobani kentinin büyük bölümünden çekildiği iddia edildi. Kenti savunan YPG güçlerinden Baharin Kandal, IŞİD’in elinde kalan son 2 bölgede de kontrolün yeniden sağlanması için çatışmaların sürdüğünü söyledi. IŞİD’in geri çekilmesinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının büyük etkisi var. Pentagon yetkililerinin verdiği bilgiye göre koalisyon güçleri Kobani ve çevresinde 27 Eylül’den bu yana 100’ü aşkın hava saldırısı gerçekleştirdi.

El Anbar’da ilerliyorlar

Suriye tarafında bunlar yaşanırken IŞİD militanlarının Irak’taki ilerleyişi ise sürüyor. El Anbar Eyalet Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, Ramadi’de ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Kerhut, araçları ve insanları kapsayan sokağa çıkma yasağı kararının IŞİD’in Ramadi kentine saldırı düzenleme ihtimaline karşı önlem olarak alındığını vurguladı. Ramadi’de güvenliğin iyileşme gösterdiğini belirten Kerhut, ancak kentin güney, kuzey ve batı kesimlerinde yer yer IŞİD üyeleri ile çatışmaların yaşandığını ve güvenlik güçlerinin örgüte karşı koyduğunu ifade etti.

40 km kaldı

El Anbar eyaleti güvenlik yetkilileri, Irak ordu birlikleri ve hükümete destek veren aşiretlerden oluşan Sahva Birlikleri’nin, IŞİD’in 15 Ekim’de Ramadi’ye yönelik saldırısını püskürttüklerini açıklamıştı. Hadise Kaymakamı Abdulhakim Cuayfi ise IŞİD unsurlarının Ramadi’nin batısındaki Hit kentinde tüm yardım yollarını kestiği bilgisini verdi. Irak’ta düzenlenen hava saldırıları şu ana kadar IŞİD’in ilerleyişini durdurmayı başaramadı. Örgütün son üç haftada ele geçirdiği üç önemli askeri üs başkent Bağdat’ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede. Bu bölgeler Şiilerin kutsal kentleri Kerbela ve Necef’e de çok yakın.

‘IŞİD Hava Kuvvetleri’

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye’de IŞİD’e katılan Iraklı savaş pilotlarının militanlara uçuş dersi verdiğini öne sürdü. Örgüt, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak pilotların Halep yakınlarında IŞİD kontrolünde olan El Cerrah Askeri Üssü’nde bulunan savaş uçaklarıyla eğitim uçuşları gerçekleştirdiğini duyurdu. Militanlar geçtiğimiz aylarda ele geçirdikleri üsteki Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait MIG 21 ve MIG 23 tipi savaş uçaklarının önünde çekilen fotoğraflarını sosyal medyada yayınlamıştı.

Pilotların Saddam Hüseyin döneminde Irak Hava Kuvvetleri’nde görevli oldukları belirtiliyor. Üs çevresinde uçan uçakların bomba yüklü olup olmadığı, eğitim alan militanların ya da pilotların daha uzun uçuşlar yapıp yapamayacağı henüz bilinmiyor.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2014, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153