banner171

Skolyoz Tanı ve Tedavisi,Yrd. Doç. Murat Mert Skolyoz anlatıyor.

Çocukluk ve gelişme döneminde erken tanı, tedavisinin yapılabilmesi ve kişinin topluma kazandırılmasında son derece önemlidir. Omurga gelişme döneminde daha esnek olduğundan skolyoz hastalarının bir kısmı korse,egsersiz, manüpulasyon ve fizik tedavi ile tedavi olabilmekte yada ilerlemesi azaltılarak cerrahi tedavinin daha kolay ve iyi bir şekilde yapılmasına olanak vermektedir.Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Yrd. Doç. Murat Mert Skolyoz anlatıyor.

Skolyoz Tanı ve Tedavisi,Yrd. Doç. Murat Mert Skolyoz anlatıyor.
 SKOLYOZ  TANI VE TEDAVİSİ
 Skolyoz , arkadan bakıldığında, omurganın sırt ve bel  bölgesinde sağ yada sol tarafa doğru olan eğriliğidir. Normal bir bireyde  ise  Omurga düz olarak gözlenir.Çeşitli tpleri olmakla beraber, en sık görüleni  nedeni bilinmeyen  idiyopatik skolyozdur. Diğer tipleri ise  Konjenital  ( doğumsal)skolyoz  , kas ve sinir sistemi hastalıklarına bağlı Nöromusküler skolyoz  ve diğer nedenlere bağlı skolyozdur.

         Çocukluk ve gelişme döneminde erken tanı, tedavisinin yapılabilmesi ve kişinin topluma kazandırılmasında son derece önemlidir. Omurga gelişme döneminde daha esnek olduğundan  skolyoz hastalarının bir kısmı  korse,egsersiz, manüpulasyon ve fizik tedavi ile tedavi olabilmekte yada ilerlemesi azaltılarak cerrahi tedavinin daha kolay ve iyi bir şekilde yapılmasına olanak vermektedir. Bu nedenle özellilke anne , baba ve yakınlarının bilinçli olması çok önemlidir. Çocuk giyinirken yada banyodayken dikkatli bir gözlem aileyi uyararak çocuğun doktora başvurmasını sağlar.
    Klinik muayene bulguları, eğriliğin seviyesi, büyüklüğü ve deformitenin ciddiyetine göre değişir. Genelde ilk bulgu her iki omuz seviyesinin eşit olmamasıdır, yani bir omuz yüksekte yada aşağıda olabilir.Sırt bölgesinde yada belde kemiksel çıkıntısı ve eğrilik görülür.  
   Omurga normal olmasına rağmen kalça ve diz eklem ve kemiklerdeki hastalıklara bağlı, örneğin doğumsal kalça çıkığı, geçirilmiş eklem ve kemik iltihapları, çıcuk felci gibi bacaklarda kısalık yapan hastalıklarda da göreceli olarak skolyoz görülebilir. Bunların gerçek skolyozdan ayrımı çok önemlidir.
     Skolyoz şüphesiyle aile yada diğer branş hekimleri tarafından ortopedi uzmanına başvurulduğunda, kişi tüm omurgası muayene edilir, yürüme şekli, omuzların simetrisi, sırt ve belin dengesizliği kontrol edilri. Doktor tarafından gerekli görüldüğünde Tüm Omurga İki yönlü Boy röntgenleri (Ortoröntgenogram) çekilir. Eğriliğin çeşidi ve derecesi ölçülür.
           Skolyoz tanısı alan hastanın tedavisi hastanın yaşı ve eğriliğin derecesine ve büyüme çağındaki hastanın büyüme potansiyeli ve ergenlik dönemine bağlıdır.
             Genelde 10 yaşa kadar ve 35*40 dereceyi aşmayan eğriliklerde , takip, korse,egsersiz ve fizik tedavi yöntemleri kullanılr. Fakat bu yaş grubunda 40 dereceyi aşan ve hızlı ilerleyen ağır skolyozda  boy uzamasının ve akciğer gelişiminin sağlanması için kemik kayması (füzyon) yapmada ciltından çubuk ve vidalarla gerdirme (subkutan distraksiyon) ameliyatı yapılır. 
           11-12 yaş ve daha büyüklerde ,  40 derecey i geçen     skolyozda  vida ve metalik çubuklarla(rot) eğrilik düzeltme (korreksiyon ve spinal enstrümantasyon ) ve kemik kaynaması (füzyon) yöntemiyle ameliyat edilir.
            Ameliyaların riskleri; felç, enfeksiyon, entrüman kırılması, yeniden ameliyat gereksinim, eğriğin artması ve diğer genel  ameliyat ve anestezi komplikasyonlarıdır.
           Ameliyat öncesi  tüm omurganın  anomali yönün)den MR ile incelenmesi  ve ameliyat sırasında  omurilik vesinirlerin  izlenmesi (Nöromonitorizasyon); en ağır komplikasyon olan felç tehikesini en aza indirmektedir.  


Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2016, 00:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153