banner171

29 Ekim'de halkı tarayacaktı!

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün dün sabaha karşı Eryaman’daki bir eve düzenlediği operasyonda DAEŞ’in canlı bombası Ahmet Balık ölü ele geçirildi.

29 Ekim'de halkı tarayacaktı!
 Balık’ın, DEAŞ’in Adana’da “Eyüp Baksi” olarak adlandırılan yapılanmaya bağlı olduğu 1.5 yıl önce Rakka’ya gidip yakın zamanda ağabeyine ait pasaportla Hatay’a geldiği öğrenildi. Balık’ın ilk önce Mersin’e, oradan da Ankara’ya gittiği ortaya çıktı. Rakka’da DEAŞ tarafından bomba yapımı için eğitilen Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Balık’ın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım’da, sivillere saldırı planladığı belirlendi.  
İki ayrı saldırı planı 

Balık’ın 47. Sokak’taki kiralık evinden ise cephanelik ve iki ayrı saldırının planlarına ulaşıldı.  Anıtkabir ve eski Meclis civarında üç defa keşif yapan ve kameralara yakalanan teröristin katliam planlarında, DEAŞ’a bağlı iki grubun 29 Ekim ve 10 Kasım’da eylem hazırlığında olduğu bunun için Balık’ın önümüzdeki günlerde Ankara’da DEAŞ’lılarla buluşacağı belirlendi. 

Kendini patlatacaktı 

Balık’ın organize edeceği gruplardan biri 29 Ekim’de, diğeri ise 10 Kasım’da, üç veya dört kişilik gruplar halinde gerçekleştirilmesi planlanan saldırılara katılacak, otomatik silahlar ve el bombalarıyla katliam yapacaklardı. Balık ise 10 Kasım için kendini hazırlıyordu. 

Resmen laboratuvar

Evini her türlü bomba yapımı için laboratuara dönüştüren Balık’ın hücresinde yapılan aramada Türkiye’de daha önce kullanılmamış “kavanoz bombası” olarak adlandırılan iki adet hazır düzenek de bulundu. Tahrip gücü çok yüksek olan bu bombaların, yere temas ettiği an patlama özelliği olduğu öğrenildi. Eryaman’daki evde ayrıca,  iki adet dinamit lokumu, 7 kilogram amonyum nitrat, TNTP ateşleme düzenekleri, bomba yapımında kullanılan toz halinde TNT, el yapımı bombalarda şarapnel amaçlı olarak kullanılar çok sayıda civata ve somun da ele geçirildi. 

İstihbarat başarısı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da 30 Kasım’a kadar gösteri ve yürüyüşlerin geçici olarak yasaklanmasına ilişkin, “Bu güvenlik tedbirlerini milletimizin daha rahat yaşamasını teminen ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi. Ankara’da ölü ele geçirilen terörist hakkında Soylu, güvenlik güçlerinin çok önemli izleme ve istihbarat çalışmaları sonucunda bir DEAŞ mensubunu etkisiz hale getirdiğini, bunun önemli bir istihbarat  başarısı ve çalışması olduğunu söyledi. 

Yasağın nedeni bu risklerdi 

DAEŞ’in canlı bombasının ölü ele geçirildiği operasyonun ardından bölgeye gelen Ankara Valisi Ercan Topaca ve İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, operasyon hakkında bilgi aldı. Vali Topaca, “Şüpheli, Anıtkabir ve eski Meclis civarında 3 defa kamera kayıtlarında görüldükten sonra takibe alındı” dedi. Evin kiralık olduğunu belirten Topaca nasıl kiralandığı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Sınır kentlerinde terör alarmı

Musul’a yönelik operasyonun başlamasının ardından emniyette DEAŞ alarmı verildi. Başta sınır illeri olmak üzere DEAŞ’lı teröristlerin yeni hücreler kurmaya çalıştığı ve canlı bomba eylemleri yapacağı istihbaratı üzerine tüm birimler 
teyakkuza geçti. Örgütle bağlantılı olan isimler teknik takibe alınarak olası eylemlerin önlenmesine yönelik başta Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak olmak üzere DEAŞ hücrelerine yönelik geniş çaplı operasyonlar başlatıldı. 

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2016, 13:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153