banner171

ABD ile Irak anlaştı

ABD ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasının içeriği belli oldu.

ABD ile Irak anlaştı
 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Musul'u terör örgütü IŞİD'den kurtarma operasyonuna katılacak Peşmerge güçlerinin maaşlarının ABD'nin göndereceği bütçeden karşılanacağını, operasyonun ardından da peşmergenin Musul kent merkezinde kalmayacağını açıkladı.
Yaver, ABD ile IKBY arasında imzalanan askeri protokol, Musul operasyonuna Peşmerge'nin katılımı ve IŞİD sonrasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı IKBY'nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirten Yaver, peşmerge güçlerinin maaşlarının ödenmesi ve savaş masraflarının karşılanmasında zorluk çektiklerini ifade etti. Bu durumun telafisi için ABD'den yardım talebinde bulunduklarını aktaran Yaver, önceki gün Erbil'de imzalanan askeri protokolün daha çok peşmerge güçlerine mali ve lojistik destek sağlamayı içerdiğini söyledi.



MAAŞLARI ABD ÖDEYECEK

Yaver, protokol uyarınca ABD'den gelecek destek konusunda şu bilgileri verdi: “Musul'u kurtarma operasyonuna katılacak peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD'den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek.” Yaver, IŞİD ile mücadele sona erene kadar ABD'nin yardıma devam edeceğini aktardı.



İMZA TÖRENİNE BARZANİ DE KATILDI

IŞİD, Haziran 2014'ten bu yana Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor. Musul operasyonu Irak ordusu ve Peşmerge birliklerinin yanı sıra Haşdi Vatani (gönüllü Sünni güçler) unsurları ve Haşdi Şabi'ye bağlı aşiret güçlerinin katılması bekleniyor.Türkiye'nin de kuzeyde Başika'da Haşdi Vatani'yi eğitmek üzere askeri birliği bulunuyor. ABD ile IKBY arasında Musul'un kurtarılmasına ilişkin kapsamlı iş birliğini öngören askeri protokol önceki gün Erbil'de imzalanmıştı. Protokolünü ABD adına Savunma Bakanı Yardımcısı Elissa Slotkin ve IKBY adına ise Savunma Bakanı Kerim Sincari imzalamıştı. Törene IKBY Başkanı Mesut Barzani de katılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2016, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153