banner171

ABD'de nükleer füze kazası!

ABD'de nükleer füze kazası!

ABD'de nükleer füze kazası!
 

ABD'de 2014 yılında bir nükleer facianın eşiğinden dönüldüğü ortaya çıktı. AP ajansı, yaklaşık iki yıllık bir araştırma sonucunda olayın ayrıntılarına ulaştı.

ABD Hava Kuvvetleri, 2014 yılında ülkedeki bir nükleer füze silosunda "insan hatası" nedeniyle kaza yaşandığını ve kazada nükleer füzenin hasar gördüğünü açıkladı.

AP ajansının, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin basın bildirisine dayandırdığı habere göre 16 Mayıs 2014'te bir Minuteman 3 kıtalararası balistik füze, yapılan bakım çalışmaları sırasında işlemez hale geldi. Ertesi gün yapılan sorun giderme çalışmasına katılan üç personelin "teknik yönergelere uymamasından dolayı" nükleer füze hasar gördü. Üç kişilik ekibin "gerekli yeterlilik seviyesinde olmadığı" ifade edilen bildiride kazanın nasıl yaşandığına dair ayrıntı verilmedi.

us_missile_nuclear

Füze söküldü

Hava Kuvvetleri, Colorado eyaletindeki 320'nci Filo'ya ait bir fırlatma alanında gerçekleşen kazada ölen ve yaralanan olmadığını bildirdi. Olay nedeniyle halkın sağlığına yönelik bir tehdidin ortaya çıkmadığı kaydedilirken, füzenin güvenli bir şekilde söküldüğü belirtildi.

"Halka açıklanamayacak kadar kritik"

AP, 2014'te gerçekleşen kazadan sonra olaya ilişkin bilgi edinmek için defalarca yetkililere başvurdu. Ajansa olayla ilgili kısa bir özet iletilmesinin ardından ABD Hava Kuvvetleri'nin nükleer güçlerinin başında bulunan Orgeneral Robin Rand, raporun tamamının "halka açıklanamayacak kadar hassas bilgiler içerdiği" gerekçesiyle gizli olduğunu açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2016, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153