banner171

BERAAT GECESİ NAMAZLARI ve FAZİLETLERİ

BERAAT GECESİ NAMAZLARI ve FAZİLETLERİ

BERAAT GECESİ NAMAZLARI ve FAZİLETLERİ
 
BERAAT GECESİ NAMAZLARI ve FAZİLETLERİ

Ali Bin Ebu Talib(Radıyallahu Anh)’dan riv...ayet edilen Hadis-i Şerif’te Resulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor ki;
“Ey Ali! Her kim Şa’ban’ın yarı(onbeşinci) gecesi(Beraat gecesi) yüz rekat kılar, her rekatta bir Fatiha ve on İhlas okursa,
Ey Ali! Hangi kul bu namazları kılarsa, Allah-u Te’ala(c.c.) onun için o gece istediği her haceti yerine getirir.
Allah-u Te’ala(c.c.) bu namazı kılan kuluna,yetmiş bin melek gönderir ki bir dahaki seneye başına kadar,onun sevaplarını yazarlar, günahlarını silerler ve derecelerini yükseltirler.

Allah-u Te’ala(c.c.) Adn cennetlerine yedi yüz yetmiş bin melek gönderir de,onun için şehirler ve köşkler bina ederler, hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı ağaçlar dikerler.
Bu cennetlerin bir benzeri,kullardan hiç birinin kalbinden bile geçemez ki, her bir cennette size tarifte bulunduğum şehirler, köşkler ve ağaçlar doludur.

Eğer bu kişi, bir dahaki seneye kadar ölürse, şehit olarak ölür.

Allah-u Te’ala ona o gece okuduğu İhlas suresinin her bir harfine mukabil yetmiş bin huri verir ki, her bir hurinin bir erkek bir de dişi hizmetçisi bulunur.
Ayrıca ona yetmiş bin ğılman, yetmiş bin Vildan(genç köleler ve hizmetçiler), yetmiş bin kethuda(ciddi iş takipçisi) ve yetmiş bin kapıcı verir.

O gece İhlas okuyan her kula yetmiş şehit sevabı yazılır.

Daha önce kıldığı ve daha sonra kılacağı tüm namazlar kabul edilir.

Anne babası cehennemde bile olsalar,onlara dua ederse, onlarda (sağlıklarında) Allah-u Te’ala(c.c.)’ya hiçbir şeyi şirk koşmamışlarsa,

Allah-u Te’ala(c.c.) onları cehennem den çıkarır da,böylece onlar cennete girerler.

Beni hak peygamber olarak gönderen Allah-u Te’ala(c.c.)’ya yemin ederim ki;bu kişi cennetteki makamını,Allah-u Te’ala(c.c.)’nın yarattığı şekliyle görmedikçe yahut ona gösterilmedikçe dünyadan çıkmaz.

Beni hak peygamber olarak gönderen Allah-u Te’ala(c.c.)’ya kasem olsun ki; Allah-u Te’ala(c.c.) gece ve gündüzün her bir saatinde ona yetmiş bin melek gönderir ki, ona selam verirler, onunla musafaha ederler ve Sur’a üfürülünceye kadar ona dua ederler. Kıyamet günü en kıymetli ebrar meleklerle haşrolur.

Allah-u Te’ala(c.c.) yazıcı meleklere; ‘Üzerinden sene geçinceye kadar bu kuluma hiçbir günah yazmayın ve onun için sevaplar yazın’ buyurur.

Her kim namazı ve ahret yurdunu niyet ederk bu namazı kılarsa, Allah-u Te’ala(c.c.) ona o gece kendi katından büyük bir nasip verir.

Allah-u Te’ala(c.c.) ona rüyasında; otuzu kendisini cennetle müjdeleyen, otuzu ona cehennem azabından eman veren, otuzu onu hata yapmasın diye koruyan, onu da (ondan dünyanın belalarını uzaklaştıran ve) kendisine düşmanlık edenlere tuzak kuran(ve ondan şeytanın hilelerini uzaklaştıran) yüz melek göndermedikçe dünyadan çıkmaz.”
Selef-i Salihin (tabiin ve tebe-i tabiin zümresi) bu namazı kılar ve buna; “Salatü’l hayr” (hayır namazı) ismi verirlerdi ve çoğu kez bu namazı cemaatle kılarlardı.

Hasan-ı Basri(Radıyallahu anh)’ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir; “Rasulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in Ashabından otuz tanesi bana; ‘Bu gece bu namazı kılana Allah-u Te’ala(c.c.) yetmiş kere nazar(tecelli) buyurur ve her bir nazarıyla yetmiş hacetini görür ki bunların en ufağı, günahlarının bağışlanmasıdır’ diye anlattılar.”

KİŞİ DİLERSE BU NAMAZI ON REKAT OLMAK ÜZERE, HER REKATTA YÜZ İHLAS’LA DA KILABİLİR. Zebidi(Rahimehullah)’ın beyanı vechile; bu namazdan maksat, İhlas-ı Şerif’in bin kere okunmasıdır ki bu şekilde eda edilse de yeterli olur,Bu namazın iki parça halinde kılınabileceğinin(yarısı gece, yarısı gündüz) caiz olduğu konusunda Ehl-i sünnet ulemasının ittifakı vardır, (yani kılınabilir).
İmam-ı Gazali(r.a.) ve Abdülkadir-i Geylani(r.a.) hazretlerinin beyanlarına göre; bu namaz yani “Salatü’l hayr” (hayır namazı) rivayet edilen en faziletli namazlardandır.

BU NAMAZI KILMAYA GÜCÜ YETMEYECEKLER İÇİN DİĞER SEÇENEKLER;
Beraat gecesinde bu namazı kılmaya gücü yetmeyecekler içinde efdal olan diğer namazlardan biri tesbih namazıdır.
Diğeri ise şöyledir; Ebu Hureyre(R.A.)'dan Rasulullah(Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir;
"Her kim şa'ban'ın yarı gecesinde, her rekatında otuz kere İhlas okuyarak, on iki rekat kılarsa, cennetteki makamını görmeden (dünyadan) çıkmaz."
(Cüzekani/Suyuti/el-Leali 2/58, Gazali/ihya-ü ulumi’d-din1/203, Zebihi/İthafü’s sade3/425, Abdülkadir-i Geylani/el-Ğunye 1/348, İsmail Hakkı Bursevi/Ruhül Beyan8/403, Ebu’l Ferac ibnü’l-Cevzi)

Kaynak: Şa'ban-ı Şerif Risalesi/Cübbeli Ahmet hocaefendi

YORUM EKLE
YORUMLAR
Dr. Yılmaz Özkan
Dr. Yılmaz Özkan - 13 yıl Önce

Berat gecesi vesilesi ile vatandaşlarımızı bilgilendirme adına hiç bir dünyevi maksat gözetmeden yazmış olduğunuz bu bilgilendirmeden dolayı size şükranlarımı sunuyorum.

Dr. Yılmaz Özkan GOP BLD. Başkan Yardımcısı.

kjh;io\]'
kjh;io\]' - 11 yıl Önce

100 rekatlik namaza gunduz baslayabilirmiyiz

SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153