banner171

Büyük savaş kapıda: Türkiye'den iki ülkeye çağrı

Türkiye, Suudi Arabistan ile İran arasında ortaya çıkan gerilimi yumuşatmaya dönük çağrılarda bulundu.

Büyük savaş kapıda: Türkiye'den iki ülkeye çağrı
 Suudi Arabistan’ın Şii din adamı el-Nimr’i idamıyla başlayan, Tahran’daki Suudi Arabistan elçiliğinin basılmasıyla devam eden gerilim tehditlerle tırmanıyor.
Suudi Arabistan İran ile ilişkileri kopardığını açıklarken, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ‘ilahi intikamın elleri Şeyh’i idam edenleri yakalayacak’ dedi.

BAHREYN, BAE VE SUDAN İLİŞKİLERİNİ KOPARDI
BAE, Bahreyn ve Sudan, İran ile diplomatik ilişkilerinin kesildiğini ve diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanındığını açıkladı.
MEZHEP SAVAŞINA SEBEP OLABİLİR
İki ülkenin savaşa tutuşması, Sünni-Şii yangınının kontrolden çıkması, büyük mezhepler savaşının patlamasına sebep olabilir. Zaten Arabistan’la İran arasındaki rekabet, bölge üzerinde üstünlük kurma yarışını, nüfuz çatışmasını çoktan aşmıştı. 
ANKARA SAVAŞ ÇIKMASIN DİYE UĞRAŞIYOR
Türkiye de İran'ın Şii yayılmacılığından rahatsız. Suriye'de ve Irak'ta doğrudan birbirlerine karşıt tarafları destekliyorlar. Bu yönüyle İran'ın bölgesel hırsları Türkiye ve S. Arabistan'ı birbirine yakınlaştırıyor. Ancak yine de Türkiye, İran-Suud mücadelesinin Sünni-Şii mezhep savaşına dönmesini engelleyebilmek için elinden geleni yaptı.
TARAFLARA TEENNİ ÇAĞRISI
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Suudi Arabistan ve İran, İslam dünyasının iki önemli ülkesidir. Bu iki ülke arasındaki siyasi gerilim, zaten barut fıçısına dönmüş bölgemizde barışa katkı sağlamaz. Her iki ülkenin teenni içinde hareket etmelerini ve sorunu müzakere ile çözmelerini temenni ederiz" ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2016, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153