banner171

Darbeci hainler birbirine düştü

Darbe girişimi nedeniyle önceki gün tutuklanan 26 general ve amiralin ifadelerinde, darbe girişiminin ayrıntıları ortaya çıktı.

Darbeci hainler birbirine düştü
Tutuklanan Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker, ifadesinde, 15 Temmuz’da yıllık izinde olduğunu söyleyip, “Evdeyken Ankara’da 21.00 sıralarında harekat merkezinden bir görevli beni aradı. Detaylı emrin Genelkurmay Başkanlığı tarafından zırlı birliklere gönderildiğini, plan emrini orada alacağım ifade edilmişti” dedi. 

Harekât merkezinden emir alır almaz Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı’na gittiğini, emirde Kurmay Başkanı Sıddık Çoban’ı idari izinli sayıp görevden uzaklaştırması, gözaltına alıp güvenli bir yere götürmesi ve yerine Albay Faruk Yaman’ı görevlendirmesinin istendiğini anlatan Kırker, “Zırhlı Birlikler’deki Eğitim Tümen Komutanlığı görevini devraldım. Tümen komutanını sorduğumda düğünde olduğunu söylediler. Sıddık Çoban telefonla irtibat kurdu. TSK’nın yönetimine el koyduğunu, görevi benim devraldığımı, kendisinin birliğe gelmesini istedi” diye konuştu.

Planın detayını Albay Faruk Yaman’ın harekât merkezi ile koordine ettiğini belirten Kırker, “Plana göre zırhlı araçlarla Sincan benzeri bir gösteri yapılacak, Atatürk Orman Çiftliği, Beştepe ve Çukurambar civarındaki yollar ve kavşaklar kontrol altına alınacaktı. Yanıma gelen Cem Albay ile bu durumu müzakere edip değerlendirdik. Bu sırada vatandaşlar yollara çıkmıştı. Yollar tıkalıydı. Alternatif yol bulmaya çalıştık. Ancak tankları gönderme imkanı olmadığını anladık. 

Bu sırada TRT’de konseyin açıklama yapması bekleniyordu. Ancak konsey yerine bir spiker yazılan metni okumaya başladı. Bazı komutanlar televizyon kanallarına bağlanıp peş peşe açıklama yapmaya başladılar. Bu açıklamalardan TSK içinde birlik ve bütünlük olmadığını fark ettim. Cem albay ile durumu müzakere ettik. Ayrıca Cem albay beni ikna etmeye çalışıyordu. Bunun başarı bir harekat olmadığını söylüyordu. Birlik içinde çatışma çıkmaması, algı operasyonunun tersine döndüğünü anladım. Ayrıca Cem albay, Kolordu Komutanı Metin İyidil ile görüştü. Benim anladığım her ikisi görüşmeye devam ediyormuş, harekâtı durdurduk.

Tasfiye söylentisi

Olaydan önce Korg. Yıldırım Güvenç ile telefonda görüştüm. Bana, ‘ne yaptığının farkında mısın, Genelkurmay emrinin altında yalnızca tuğgeneral imzası var, bunun dışında imza yok’ dedi. Onun ikazı da olayları durdurup teslim olmam da etkili oldu. TSK içerisinde Yüksek Askeri Şura’da tasfiye yapılacağı, Şura’da büyük kısmı Fethullahçı denilen bazı TSK personelinin sistem dışına çıkarılacağı konuşuluyordu. Gülen cemaati ile bir bağım yoktur. TSK içerisinde bu gruptan tanıdığım hiç kimse yoktur.”

Tutuklanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Murat Şirzai de, DKK Plan Harekât Başkanı Vekili Tuğamiral İrfan Arabacı’nın kendisini aradığını belirterek, “Acil durum var, karargaha gel dedi. Televizyonda darbe olduğu anlayınca Arabacı’ya konuyu sorduğumda, ‘şu anda bekliyoruz, yapacak bir şey yok’ dedi. Ben karargaha geldiğimde gemiler hareket etmişti. Ancak komuta İrfan Arabacı’daydı. Talimatı o vermiş olabilir. Fethullah Gülen benim gözümde irticacıdır. Son dönemde bölücük yapan bir insandır. Ben FETÖ’cü değilim” dedi.

‘Uçaklar havalanmıştı’ 

Hava Kuvvetleri Sistemler Daire Başkanı Tuğgeneral Recep Sabri Özatak ise 15 Temmuz’da 19.00’da eve geçtiğini, 20.30 gibi karargaha döndüğünü anlattı. Tekrar karargaha dönme gerekçesini, Hava Kuvvetleri’ndeki uçuşların iptaline ilişkin duyum olarak açıklayan Özatak, 21.30 civarındaki karargahtaki Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların seyirleri, hareketleri, uçuşlarının izlenebildiği harekat merkezine gittiğini kaydetti. Özatak, “Bu merkezdeki ekranları da açan merkez HKK’daki MEBS Başkanlığı’dır. Ancak 22.30 sıralarında sistem buradan kapatıldı. Bu nedenle harekât merkezinden hangi uçağın nerede olduğunu, hangi uçağın nereden kalktınığı göremez olduk. Ben Fethullahçı değilim. Fethullah Gülen benim gözümde bu olayların arkasında olduğunu tahmin ettiğim için sapık biridir. Hava Kuvvetleri’ndeki ortamı, duyduklarımı değerlendirdiğimde bu darbe girişimin arkasında Fetullah Gülen’in olduğundan şüphem yoktur” diye konuştu.

Akın Öztürk ve ekibi 

Tuğamiral Hasan Kulaç ise, “Tuğgeneral İrfan Arabacı ‘emir konuta zinciri içerisinde ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildi’ dedi. Arabacı, tüm personele ‘Ankara dışı tayin olanların tayinleri durdurulmuştur. Derhal birliğine gelin’ diye mesaj çekti. Benim için Fetullah Gülen ilkokul mezunu bir vaizdir. Ben iş yerinde namaz kılmam, ancak evime gittiğimde namazlarımı kılarım. Bu darbe hazırlığından 15 Temmuz’a kadar haberim yoktu. Bu olaylardan sonra gördüğüm kadarıyla bu darbe girişimini Akın Öztürk (eski Hava Kuvvetleri Komutanı, YAŞ üyesi) ve ekibi gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Fetullah Gülen yapılanmasıyla irtibatlı olabileceklerini düşünüyorum” dedi.

Milliyet

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2016, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153