banner171

Emniyet'te paralel temizlik

Emniyet Yüksek Değerlendirme Kurulu, teşkilatta yuvalanan Paralel Yapı'yı temizlemek için düğmeye bastı. Kurul, bin 776 emniyet müdürü ile 10 emniyet amirini emekliye sevk etti. Böylece Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk ve KCK gibi operasyonları yürüten isimler tasfiye edilmiş oldu

Emniyet'te paralel temizlik
 Emniyet Yüksek Değerlendirme Kurulu, teşkilatta yuvalanan Paralel Yapı'yı temizlemek için düğmeye bastı. Kurul, bin 776 emniyet müdürü ile 10 emniyet amirini emekliye sevk etti. Böylece Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk ve KCK gibi operasyonları yürüten isimler tasfiye edilmiş oldu
Hükümete yönelik 17 - 25 Aralık darbe girişiminin ardından Emniyet Teşkilatı'na yönelik tasfiyeler için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayı ile İç Güvenlik Paketi'nin yasalaşmasının ardından harekete geçildi. 13 Nisan Pazartesi günü Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in başkanlığında toplanan Yüksek Değerlendirme Kurulu, 5 gün boyunca titiz bir çalışma yürüttü. Çalışmalarını dün akşam saatlerinde tamamlayan kurul, bin 776 emniyet müdürü ile 10 emniyet amirini emekliye sevk etti. Teşkilatta yuvalanan paralel yapıyı temizlemeye dönük "emeklilik formülü" zirvedeki bin 754 birinci sınıf emniyet müdüründen bin 142'sini götürdü. 

DİNK SORUŞTURMASININ KİLİT İSMİ AKYÜREK 
Emniyet Şurası'nın bu kararıyla teşkilatın zirvesindeki 4 yıldızlı kadronun yüzde 65'i tasfiye edilmiş oldu. Alt sınıflarda 2 bin 400 olması beklenen sayının "yaş sınırı"na takıldığı için 634 ile sınırlandırıldığı öğrenildi. Buna göre 269 ikinci sınıf, 184 üçüncü sınıf, 181 dördüncü sınıf ile 10 emniyet amiri Kurul kararıyla emekliye ayrıldı. Emniyette bahar temizliği olarak yorumlanan listede daha önce isimleri pek çok kez gündeme gelen Ercüment Yılmaz, Ali Osman Kahya, Recep Güven, Arif Öksüz, Ahmet Zeki Gürkan gibi il eski müdürlerinin isimleri dikkat çekti. Emniyet Şurası kararıyla tasfiye edilen- ler arasında dikkat çeken isimler bulunuyor. Bu isimlerin başını Hrant Dink suikastında "ihmali" bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan ve paralel yapının "karakutusu" olarak adlandırılan İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek çekiyor. Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Akyürek, tutuklanmadan önce silahına ve polis kimliğine el konulmuş, özel ekip tarafından Ankara'da gözaltına alınarak İstanbul'a götürülmüştü. 

PARALELİN KADROSUNU OLUŞTURAN İSİMLER GİTTİ 
27 Şubat'ta tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilen Akyürek'in yanı sıra KCK, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi operasyonları yürüten ve paralel yapıyla bağlantısı tespit edilen isimler de yer alıyor. Bunların arasında en dikkat çeken isimlerden 17 - 25 Aralık öncesi Terör ve Güvenlik gibi kritik dairelerden sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş da yer alıyor. Paralel yapının emniyetteki yapılanmasında en kritik dairelerden olan Personel Daire Başkanlığı'nın bağlı olduğu Emniyet Genel Müdür eski yardımcısı Muammer Bucak da yer aldı. Bucak paralelcileri teşkilattaki kritik noktalara atarken, paralel yapıyla ilişkisi olmayan polis şeflerini ise eski Hukuk Müşaviri Hakan Özdöl'e havale etmesiyle sık sık gündeme gelmişti. 

ESKİ DAİRE BAŞKAN YARDIMCILARI DA GÖNDERİLDİ 
Emekliliğe sevk edilenler arasında daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nün değişik dairelerinde başkan ve yardımcılık pozisyonlarında görev yapan isimlerin de olduğu öne sürüldü. Bu isimlerin arasında eski EGM Dış İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Fatih İnal Koç, eski Hukuk Müşaviri Hakan Özdöl, eski Eğitim Dairesi Başkanı Metin Varol, eski Güvenlik Dairesi Başkanı Bekir Akarsu, eski İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Ayhan Falakalı, eski Koruma Dairesi Başkanı Yesari Vural, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Coşkun Çakar, eski Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Ömer Tekeli, eski Asayiş Dairesi Başkanı Mehmet Tüzel ve eski Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Erkal Güler'in de yer aldığı öğrenildi. 

KOZANLI ÖMER'İN EKİBİNE NEŞTER
Yine Teşkilatın en önemli dairelerinden olan Eğitim Dairesi'nin eski başkanı Mustafa Çankal da tasfiye listesindeki yerini aldı. Çankal'ın Pensilvanya'ya kaçan Emniyet imamı "Kozanlı Ömer" lakaplı Osman Hilmi Özdil'in ekibinde yer aldığı iddia edilmişti. Yine İdari ve Mali İşler, İkmal ve Bakım, İnşaat Emlak, Havacılık, Haberleşme, Bilgi İşlem ve Strateji Geliştirme gibi Dairelerden sorumlu eski Genel Müdür Yardımcısı Feridun Taşçı da Şura kararıyla emekliye sevk edildi.

BOMBALI MİNİBÜSLE GÜNDEME GELDİ
Geçmiş dönemde önemli illerde görev yapan bazı isimler de emekli edildi. Ankara'da 7 yıl ve ardından İzmir'de İl Emniyet Müdürlüğü yapan daha sonra merkeze çekilen Ercüment Yılmaz emekliye sevk edildi. Yılmaz'ın görev yaptığı dönemle ilgili İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun "İN" adlı kitabında çarpıcı bir ayrıntıya yer vermişti. Uzun kitabında Ankara'da 2007'te çok katlı otoparkta bulunan bomba yüklü minibüsün failinin cemaat olduğunu ve cemaatin bu kumpasla o sırada Başbakan olan Erdoğan'ı baskı altına alarak maddi çıkar sağlamayı planladığını iddia etmişti.

ERGENEKON VE ZİRVE'DE ROL ALANLAR
Ergenekon operasyonlarının başlamasında rol alan Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Recep Güven de tasfiye oldu. Paralel yapılanmada kilit rol oynayan Bursa Eski Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'da tasfiye olan isimler arasında yer aldı. Ali Osman Kahya, Zirve Yayın Evi saldırısı sırasında Malatya Emniyet Müdürü iken emrindeki polislerin, saldırıdan bir gün önce saldırıyı gerçekleştiren sanıkları atış taliminden dönerken yakalayıp daha sonra silahlarıyla birlikte serbest bıraktıkları ortaya çıkmıştı.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2015, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153