banner171

Erdoğan-Zana görüşmesi ne anlama gelir?

Erdoğan-Zana görüşmesi ne anlama gelir?

Erdoğan-Zana görüşmesi ne anlama gelir?
 Hilal Kaplan Erdoğan ve Zana arasında yapılacak görüşmeye dair bir yazı kaleme aldı.
Önceki gün Beştepe'de yapılan ve 18 Akademisyenin katıldığı Özgürlük ve Güvenlik Dengesinde Terörle Mücadele toplantısını köşesine taşıyan Hilal Kaplan, masada Leyla Zana ve randevu talebinin gündeme geldiğini aktardı.

PKK, ZANA'YI TEHDİT ETTİ

Kaplan "Zana'nın görüşme olasılığının duyulduğu cumadan beri PKK'ya yakın bazı çevrelerce tehdit aldığı bilgisini de edindiğimi belirteyim" diyerek HDP'li vekilin PKK tarafından tehdit edildiğini belirtti.

Zana'nın 2012'de yaptığı 'Bu sorunu çözerse Erdoğan çözer' açıklamasını da hatırlatan Kaplan, onun bu ifadesi ile "çözüm sürecinin atmosferinin oluşmasına katkı sağladığını" belirtti. Kaplan, Zana'nın gençlik yıllarından beri sergilediği duruşu ile de "çoğu 'nevzuhur HDP'liden ya da tuzu kuru Türk solcusu HDP'li profilinden" ayrılıyor dedi.

ZANA "MASAYA DÖNÜLMELİ" DEMİŞTİ

Zana'nın devam eden terör saldırıları ve karşı operasyonlar süresinde geçtiğimiz ekimde İdil'de halka hitap ederek, sadece bir kere kamuoyu karşısına çıktığını ve onda da "Bir diyalog süreci yaşadık. İlk defa bir bütün olarak Kürtler muhatap alındı... Bunlar çok önemli şeylerdi. Asla küçümsemiyorum (...) Ölümle büyümeyeceğiz. Ölerek ve öldürerek toplumu ve vicdanları çürüteceğiz. Kimin kafasında zihninde ne varsa masaya dönmeli seçim sürecinden önceki pozisyonuna dönmeli ve masada kozlar paylaşılmalıdır" ifadeleri ile "masaya dönülmeli" çağrısı yaptığını aktardı.

Kaplan yazısına şu şekilde devam etti:

"ERDOĞAN ve ZANA'NIN UZLAŞAMAYACAKLARI GÖRÜŞ FARKLILIKLARI VAR AMA..."

"Elbette son kertede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zana arasında uzlaştırılamayacak görüş farklılıkları var. Ancak Zana'nın HDP ile de uzlaştırılamayacak görüş farklılıklarını ve bunları dile getirme cesaretini de yok saymamak gerekir. Maalesef ne Sırrı Sakık ne de Ahmet Türk gibi 'eski toprak' siyasetçilerin buna kalkışamadığı göz önünde bulundurulursa, Zana'nın farkı daha da net ortaya çıkmaktadır.

ERDOĞAN-ZANA GÖRÜŞMESİ NE ANLAMA GELİR?

Açıkçası bazı yazarların iddia ettiği kadar büyük anlamlar yüklemeye gerek olduğunu iddia edip daha olmadan toplantıyı yok saymaya da karşıyım. Böylesi bir görüşme en başta, bölge dinamiklerini yakından bilen Zana'nın Erdoğan'a bunları aktarmasına vesile olacağı, bölgede PKK'nın şiddetine karşı olmasına rağmen endişeleri olan Kürtlerin en zirvede seslerinin duyulduğunu hissetmeleri açısından için kıymetlidir. Ayrıca görüşme, HDP'nin 'şeytanlaştırma' efekti olmadan ağızlarına alamadığı Erdoğan'ın hâlen bu ülkenin başı ve yöneticisi olduğunu hatırlamalarına yardımcı olacaktır. Zana'nın da sorumlu bir siyasetçi olarak Erdoğan'la görüşmesi, Kandil tarafından da yasaklandığı için düşmanlaştırıcı söylemlerden başkasına dili varmayan HDP'li siyasetçilerden farklı bir yol izlenebileceğini göstereceği için de değerlidir.

SADECE BİR GÖRÜŞME, ŞUNU DEĞİŞTİRMEZ...

Ancak bir görüşmenin, devletin bölgede hâkimiyet kurmaya çalışan vatandaşının yaşam, eğitim, çalışma gibi haklarına da kast eden PKK ile mücadelesinde bir paradigma kırılmasına yol açacağını düşünmek abesle iştigaldir.

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2016, 13:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153