banner171

Eyüp Sultan Tarihi Cülus Yolu Restore Ediliyor...

Eyüp Sultan Tarihi Cülus Yolu Restore Ediliyor...

Eyüp Sultan Tarihi Cülus Yolu Restore Ediliyor...
 Tarihte Osmanlı padişahlarının iktidara geldiklerinde kılıç kuşanıp ata bindikleri , cülus törenlerinin yapıldığı Eyüp’teki Cülus Yolu (Şimdiki adıyla Sultan Reşat Caddesi Çıkmazı) restore ediliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü ve İSKİ tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Şu anda bölgede, İSKİ, atıksu ve yağmursuyu hattı imalat çalışmalarını yürütüyor. Ardından Büyükşehir Belediyesi Fenişleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü ekipleri tarihi dokuya uygun olarak cephelerin rehabilitasyonu işlemine başlayacak.
Cülus Yolu’nda yaklaşık olarak 1100 metrekare döşeme taşı kaplaması yapılacak. Tarihi fotoğraflardan yararlanılarak orijinaline uygun olarak rehabilite edilecek olan yolda, 30x60x8 cm kalınlığındaki granit taşlar, itinalı olarak elle sökülerek, altındaki harçlar temizlendikten sonra paletlenerek başka bir yerde değerlendirmek üzere Belediyemize teslim edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü yetkilileri, çalışma çerçevesinde, Kurul onaylı proje doğrultusunda Cülüs Yolu üzerindeki yapıların cephelerinin rehabilite (taş temizliği, vs.) edileceğini, taş ve zemin kaplamanın tarihi dokusuna uygun yapılacağını kaydetti. Ayrıca yoldaki aydınlatma sistemi de yenilenecek.

Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyon çalışmasıyla Cülus Yolu’nun tarihi günlerine döneceğini belirten Başkanımız Remzi Aydın şunları söyledi: “Geçmişte sahilde yol olmadığından, buraya kayıklarla gelindiğini anlatmak amaçlı, tarihi canlandırabilmek için Cülus Yolu’nun sahille birleştiği yere temsili iskele  yapacağız. Buraya izleyenleri tarihe doğru bir yolculuğa çıkaracak videoboardlar yerleştirilecek. Çalışmaların yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Tarihi ve kültürel eserleriyle adeta bir açıkhava müzesini andıran Eyüp’ün gerçek kimliğini ortaya çıkaracak bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz. Tarihi dokuyu koruyarak yenileme çalışmalarımız ilçe genelinde devam edecek. Geçtiğimiz hafta İstanbul Valimiz Sayın Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediyemiz Genel Sekreteri Hayri Baraçlı’yla da incelemelerde bulunduk. İnşallah restorasyon çalışmaları en kısa sürede bitirilerek bu tarihi bölgemiz ihya edilmiş olacak..”

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2014, 13:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153