banner171

Fatma Şahin: Suriyeliler geri dönmez!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Eski Bakan Fatma Şahin, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Fatma Şahin: Suriyeliler geri dönmez!
 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, bir ulusal televizyonda yayınlanan programda UNESCO korumasına alınan ve Avrupa’nın seçkin şehirler tanıtım ağına giren Gaziantep mutfağını tanıttı. Tanıtımda, programı sunan Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Fatma Şahin, terör ve sınır güvenliğinden, Suriyeli ve çocuk gelinler sorununa kadar gündemdeki önemli konularda değerlendirmelerde bulundu.

“SURİYELİLERLE SORUN DAHA DA AĞIRLAŞTI
Suriyelilerle çocuk gelin, kadına şiddet çocuk istismarı gibi sorunların daha da ağırlaştığını kaydeden Şahin, bu konuda Suriyelileri eğittiklerini kaydetti. Şahin, Suriyeli kadınları kente, kültüre ve bölgeye adapte etmek amacıyla koordinasyon merkezi kurulduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Suriyelilere yönelik sosyal destek ve sosyal projeler başlattık. Koordinasyon merkezleri oluşturduk. Onları bilgiye ulaştırma, güçlendirme, birlikte yaşama, adapte, entegre etmeye başladık. Eğer bunları başaramazsak, bugün Almanya ve Fransa’da vatandaşlarımızın yaşadığı bir takım sıkıntılar burada yaşanacak. Onların bilgiye ulaşması için, hukuki, dil, kültürel ne tür bilgiye ihtiyacı varsa bu koordinasyon merkezlerinden ulaşabiliyor. İlk geldiklerinde Suriyeli kadınlar, geri döneceklerini düşünerek, Türkçe öğrenmek istemiyordu. Çocuklar zaten okullarda öğreniyor. Ama şimdi Suriyeli kadınlar da, artık Türkçe öğrenmek, meslek edinmek istiyorlar.”

“SIĞINMACILARIN ÇOĞU GERİ DÖNMEZ”
Şahin, Suriye’de barış ortamı sağlanması halinde Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunun ülkelerine dönmeyeceğini düşündüğü kaydetti.
Toplum bilimcilerin de aynı fikirde olduğunu belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatan hasreti içlerinde oluyor ama geri dönmüyorlar, çünkü yeni oluşturdukları yaşamlarında hayatını idame ettiriyorlar. Ben bir anne olarak bakıyorum. Benim çocuğumun geleceği çok önemli. Anne ve babalar, ‘benim çocuğumun güvenliği, geleceği nerede daha fazla teminat altında, nerede ufku açık olur, kendisini yetiştirebilir’ sorularına cevap aldığı yerde kalıyor.”

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2016, 15:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153