banner171

Türkiye'yi tehdit eden Rum kesimine Bakan'dan jet yanıt!

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, sondaj çalışması yaptıkları Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal gaz araması yapmasının ardından Türkiye’nin AB müzakerelerini engelleyeceklerini açıkladı.

Türkiye'yi tehdit eden Rum kesimine Bakan'dan jet yanıt!
 Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi, dünkü toplantısında Türkiye’ye karşı Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerine ilişkin alınacak önlemleri açıklamıştı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'dan Rum tarafına sert bir yanıt geldi.
"TÜRKİYE'Yİ ŞİKAYET EDECEKLER"

Rum Kesiminin en yüksek karar organı olan Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi dün Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında Türkiye’ye karşı alınacak önemleri görüştü. Toplantının ardından Rum Ulusal Konseyi’nin Türkiye’ye yönelik uygulamaya koyma kararı aldığı önlemler Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis tarafından açıklandı. Önlemler kapsamında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 23-24 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye’yi şikayet edebileceği ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİNE MÜDAHALE EDECEKLER

Açıklanan önlemler kapsamında çeşitli uluslararası platformlarda Güney Kıbrıs’ın AB üyesi ülke olma niteliği kullanılarak Türkiye’nin bedel ödemesini sağlayacak önlemler alınması, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde yeni başlık açılmasına onay verilmemesi ve BM Güvenlik Konseyi’ne başvurulma olasılığının araştırılması Türkiye’ye karşı alınan en dikkat çekici önlemlerin başında geliyor. Türkiye’nin eylemlerine katılanlar aleyhine hukuki önlemler alınması konusunda Rum Başsavcısı ve uluslararası kurumların inceleme başlatması, diplomatik girişimlerin ve belirli ülkelerle ilişkilerin değerlendirilmesine devam edilmesi, Türkiye’nin, BM Sekreterliği Deniz Hukuku ve Okyanuslar Müdürlüğü’ne şikâyet edilmesi ve Türkiye’nin eylemlerinin Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne şikâyet edilmesi açıklanan diğer önlemler arasında bulunuyor.

BAKAN BOZKIR'DAN RUM TARAFINA SERT YANIT!

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, “Biz Türkiye olarak AB sürecimizi, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin bu tür ani çıkışlarıyla tahakküm altına almasına izin vermeyiz“ dedi.

AB Bakanı Bozkır, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’u makamında kabul etti. Kabul öncesi Berlin ziyaretinden intibaları, Türkiye-Almanya işbirliğini ve Avrupa Birliği sürecini görüşeceklerini söyleyen Bakan Bozkır, “Almanya’da bugün Türkiye ile ilgili yanlış algıların olduğunu görüyoruz. Bunlar süratle giderilmesi ve doğru bilgilerle tekrardan doğallığın yeniden oluşturulması lazım. Türkiye’de de Avrupa Birliği ile alakalı bazı yanlış algıların gerçek olgularla buluşturulması için çaba sarf edeceğiz” dedi.

AB Vize İlerleme Raporu’na ilişkin olarak Bozkır, “Avrupa Komisyonu’nun yayınladığı raporu olumlu olarak değerlendirdik. Teknik ve sonuca yönelik olarak içinde yer alan hususlara katılıyoruz. Komisyon bunun gibi üç rapor yayınlayacaktır. Bu süre sonunda şayet vizeler kalkmadığı takdirde Türkiye’nin altı ay içinde geri kabul anlaşmasını feshetme hakkı mevcuttur. Komisyonun raporunda önemli saptamalar var. Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 70’e yakın beklenti var. Bunların sadece 9’u tam olarak yerine getirilememiştir. Geri kalanların tamamında ya tamamen yerine getirilmiş ya kısmen yerine getirilmiş olarak adlandırılıyor. Vize taleplerin karşılanmasında da olumlu görüntüler var. Türk vatandaşlarının reddedilen vize oranı yüzde 6 civarına indi” şeklinde konuştu.

"İZİN VERMEYİZ"

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü’nün ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ye ilişkin olarak Türkiye’nin kendilerinin egemenlik haklarını ihlal ettiği ve AB Liderleri Zirvesi’nde kınama yayınlamalarına ilişkin olarak Bozkır, şunları kaydetti:

“Açıklamanın Avrupa Birliği içinde ele alınması ve gerçekten bu şekilde değerlendirilmesi gerekir. Biz Türkiye olarak Avrupa Birliği sürecimizi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu tür ani çıkışlarından, bu süreci tahakküm altına almasına izin vermeyiz. Biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. Güney Rum Kesimi’nin fasılları açmama yönünde talebi, Avrupa Birliği nezdinde reddedilmesini bekliyoruz.”

Başlatılan süreci aynı kararlılıkla devam ettireceklerini belirten Bozkır, “Fasıllar Türkiye’de açılmışçasına ilerletilmektedir. Bunda en ufak bir tereddüdümüz yoktur. Önümüzdeki iki yıl zarfında bütün fasılları açmış ve kapamış duruma geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Dün Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Güvenlik Paketi’nin Avrupa Birliği ile uyumlu olup olmadığına ilişkin soruya ise Bakan Bozkır, “AB Bakanı olarak, AB müktesebatına uyumlu, AB ülkelerinde uygulamalarına uyumu konusunda tereddüdüm yok. Bununla Türkiye’de çok önemli bir reformu gerçekleştirecektir” diye cevap verdi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2014, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153