banner171

Gözler MGK’da eller tetikte

Kuzey Irak sınırında TSK’nın tatbikatı genişletilerek sürerken, Barzani’nin inatçı tutumuna karşı verilecek karar bugün MGK’da çıkacak. Pazartesi günü yapılacak referanduma yönelik Türkiye’nin net tavrı ortaya konulacak.

Gözler MGK’da eller tetikte
 Barzani’nin, tüm uyarılara rağmen bağımsızlık referandumundan vazgeçmeyeceğine yönelik tavrını sürdürmesi karşısında, Türkiye’deki teyakkuz hali son seviyesine çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ABD’den döner dönmez kritik Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısına başkanlık edecek. Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak toplantıda Türkiye, Barzani’nin referandum tavrına karşı “en sert” tepkiyi verme kararlılığını ortaya koyacak. MGK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. Arkasından Bakanlar Kurulu MGK’da alınan tavsiye kararlarını görüşecek. Devletin Kuzey Irak referandumu konusundaki net tutumunu Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, toplantı sonrasında açıklayacak. 
SINIRDA ELLER TETİKTE

Türkiye, onaylamadığı referandumun yapılması halinde askeri seçeneği en başta tutuyor. Sınıra kaydırılan birlikler, MGK’dan çıkacak ‘”tavsiye” kararına göre harekat tarzını belirleyecek.  Türkiye’nin bu kararlı tutumunun yanı sıra Irak Merkezi Hükümeti de, Barzani’nin referandumdan vazgeçme karşılığında pazarlığa girme girişimlerine kesinlikle karşı duruyor. 

İPTAL EDİLMELİ

Irak Başbakanı İbadi›nin, referandumun ertelenmesi önerisiyle “Irak’ın, ayrılığı onayladığı, ancak zamanlamasının yanlış olduğu” algısının yaratılmaya çalışıldığını, bu nedenle kesinlikle erteleme önerisine karşı olduğu belirtiliyor. Ertelemenin bir oyun olduğu fikrinin Irak merkezi yönetiminde hakim olduğu ifade ediliyor. Bölgeden gelen bilgiler ise Barzani’nin, referandumun ertelenmesi karşılığında Irak yönetimiyle pazarlık masasına oturma niyetinde olduğu yönünde. Barzani’nin,petrol payı ve giderlerine karşılık olarak bugüne kadar verilmeyen paranın ödenmesini öne sürdüğü kaydediliyor. 

PARA PAZARLIĞI

Irak Başbakanı İbadi›nin ise Barzani’nin, “Petrol parası ve Kürt bölgesinin genel giderlerine karşılık 12 milyar dolar olarak öne çıkan paranın ödenmesinin ‘erteleme’ koşuluna bağlanmasına karşı durduğu bildiriliyor. Irak merkezi hükümetiyle Barzani arasındaki pazarlığın bugünden itibaren daha yoğunlaşacağı belirtiliyor. Pazarlıklar devam ederken askeri hareketlilik de en üst seviyede yaşanıyor.

MECLİS TEZKERE İÇİN  TOPLANACAK

CUMHURBAŞKANI Recep Tayip Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandım kararıyla ilgili kritik kararlar alınacak.  Referandum ısrarını sürdüren Barzani’ye karşı yaptırımlar devletin zirvesinde peş peşe alınacak kararlarla ortaya koyacak. MGK, öğleden sonra toplanarak Irak’a asker gönderme konusunu görüşecek. Buradan çıkacak “tavsiye kararı”, hemen ardından yine Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu’nda “Bakanlar Kurulu kararı”na dönüştürülecek. Bakanlar Kurulu’nun da, Irak’a asker gönderilmesine yönelik kararının, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumdan önce hayata geçirilmesi için de Meclis ayağı da tamamlanacak. 2 Ekim’de süresi dolacak olan Irak’a asker gönderme tezkeresinin süresini uzatmak üzere TBMM Genel Kurulu, Cumartesi günü olağanüstü toplanacak. Tezkerenin, geçmiş dönemlerde olduğu gibi Irak ve Suriye’ye asker göndermeyi içerecek şekilde geniş tutulmayıp, içeriğinin değiştirilerek sadece Kuzey Irak’ı kapsayacak şekilde düzenlenebileceği de belirtiliyor.

MHP’DE DESTEK

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’in Cumartesi günü olağanüstü toplanacağını kamuoyuna açıklarken, MHP’den de anında AK Parti’ye bu konuda destek geldi. MHP de, Meclis’e getirilecek Irak tezkeresine destek olacağını açıkladı

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2017, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153