banner171

Kadına şiddette vahim tablo: Her 100 kadından 36'sı...

Kadına şiddette vahim tablo: Her 100 kadından 36'sı...

Kadına şiddette vahim tablo: Her 100 kadından 36'sı...
 Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Günay'ın yaptığı araştırma, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin boyutlarını ortaya koydu. Günay'ın araştırmasına göre Türkiye'de her üç kadından biri şiddet görüyor.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Günay, Türkiye'de her üç kadından birinin şiddet gördüğünü söyledi.
Günay, son yıllarda kadına yönelik şiddet olaylarının arttığını belirtti.

Kadına yönelik şiddete karşı herkesin ele ele vererek harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Günay, kadın, erkek eşitsizlik sorununu ortadan kaldırmak için geçerli olacak bir politik iradenin gerçek anlamda ortaya konulması, öngörülen planların uygulanması gerektiğini ifade etti.

Yüz kadından 36'sı şiddet görüyor

Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğinin altını çizen Günay, "Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'deki her 100 kadından 36'sı şiddet görüyor. Kadınlar artık cinsellikle ilgili şiddet görmektedir. Her zaman saygı duyulması gereken kadınlar, gebelik döneminde bile şiddete uğrayabilmektedir. Fiziksel ya da cinsel şiddetin bölgelere göre sıklığı bazı farklılıklar gösterse de araştırma bulguları, şiddet olayı kadınlar arasında, Türkiye'nin bütün bölgelerinde, yaygın olarak yaşanmıştır. Kadın cinayetleri daha çok boşanmalardan sonra meydana geliyor. Son yıllarda Türkiye'de kadın cinayetlerinde, kadınların sıklıkla “resmen boşandıkları eşleri" tarafından, daha önce tehdit de edilerek, öldürülmesidir" şeklinde konuştu.

"Kadınlar sahip oldukları hakları bilmiyor"

Günay, kadınların bir çok kazanılmış haklarının olduğunu ancak kadınların bu haklarını bilmediklerine dikkati çekti.

Şiddete uğrayan kadınların yüzde 87'nin resmi kurumlara başvurmadığını anlatan Günay, iki kadından birinin ise şiddet gördüğünü hiç kimseye anlatmadığını dile getirdi. 
Dünyada, kadına yönelik şiddetin giderilmesi için sarf edilen çabaların 1980 yıllarından sonra ivme kazandığını belirten Günay, şu ifadeleri kullandı:

"STK'ların çabaları toplumsal farkındalığı güçlendirdi"

"Türkiye'de de 1990 yılında kurulmuş olan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü konuyu sahiplenerek, önemli adımların atılmasında öncü olmuştur. Sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile, olayın önlenebilmesi için mevzuatın geliştirilmesi için çalışılmış, yapılan güçlü savunuculuk faaliyetleri ile toplumsal farkındalığın, bireysel ve kurumsal duyarlılıkların artırılması amaçlanmıştır. Kadına Yönelik Şiddet ile mücadelede, sürekli güncellenen Ulusal Eylem Planları bu sayede hazırlanmıştır. Kadınlarımız haklarını iyi bilmeliler."

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2016, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153