banner171

Kılıçdaroğlu Somali'ye ayak basmadı

Kemal Kılıçdaroğu ve beraberindekiler, Somali'ye ayak basmadan Türkiye'ye döndü!

Kılıçdaroğlu Somali'ye ayak basmadı

Açlıktan ve kuraklıktan her gün 100 çocuğun hayatını kaybettiği Somali için siyasi liderler harekete geçti. Önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Somali'de soluğu aldı. Ardından ise CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu... Ancak Kılıçdaroğlu'nun Somali ziyaretinde bir tuhaflık vardı.

CHP Lideri, yiyecek bir lokma ekmeğe muhtaç olan, açlıktan kemikleri sayılan Somaliler'in arasına karışmak yerine Kenya'da prestij sayılan bir BM kampını ziyaret etti. Şöyle ki, Kılıçdaroğlu'nun gezdiği BM kampında tenis kortu dahil, bir çok aktivite de yer alıyor.

SOMALİ DEĞİL KENYA'DA

Star gazetesinde yer alan habere göre, CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan yardımcıları Faruk Loğoğlu, Gürsel Tekin ve bir grup gazeteci ile birlikti önceki gün sabaha karşı uçakla Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitti. Kılıçdaroğlu'nu Nairobi Havalimanı'nda Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliğinden yetkililer, Türk Kızılayı ve Somalili yetkililer karşıladı. Kılıçdaroğlu ve CHP Heyeti daha sonra buradan BM'nin kontrolündeki Dadaab Mülteci Kampına giderek incelemelerde bulundu.

Burada açlık ve kuraklıktan etkilenen Somalilerin de yaşadığı kamp yetkililerinden bilgi alan Kılıçdaroğlu, Kızılay'ın hazırladığı yardım kolilerini dağıttı. CHP heyeti, ziyaret ettiği Dadaab Mülteci Kampı 'nda yaklaşık 2.5 saat boyunca bölgeyi dolaştı.

Ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Somali ziyareti' olarak kamuoyuna yansıyan ziyaret aslında Kenya'da gerçekleşti. Çünkü Dadaab Mülteci Kampı, Somali'ye yaklaşık 80 kilometre mesafede ve Kenya sınırları içinde yer alıyor. Kenya'daki 4 kamptan birini dolaşan CHP heyeti daha sonra dün sabaha karşı İstanbul'a geldi.

BAŞKA YERE UĞRAMADAN DÖNDÜK

Heyetti yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, sadece Kenya'daki kampı ziyaret ettiklerini söyledi. Önceden belirlenen program çerçevesinde Somali'ye uğramadıklarını belirten Loğoğlu, şunları söyledi:

"Burada çok sayıdaki BM kampından birini ziyaret ettik. BM'nin hazırlamış olduğu program çerçevesinde Dadaab kampını ziyaret ettik. Dışişleri Bakanlığı, Nairobi Büyükelçiliği ve BM'nin kanalı ile teşkil ettiğimiz program dahilinde gittik. Burada aralında Somalilerin yanı sıra Kenya, Etiyopya ve Uganda'dan mültecilerin barındırıldığı en büyük kamptır burası. Zaten Kenya'nın kendisi de kıtlıkla karşı karşıya. Somali'ye geçmeyi düşünmedik. Çünkü daha önce Mogadişu düşünülmüştü ama buranın bölgedeki koşulları anlama bakımından daha isabetli olacağına karar vermiştik. Somali'ye geçemedik. Aynı gün başka kapma uğramadan Türkiye'ye döndük. Başka kapma gitmedik."

KILIÇDAROĞLU'NUN GİTTİĞİ KAMPTA 'TENİS KORTU' BİLE VAR!

Dadaab Mülteci Kampı, Birleşmiş Milletler'in perstij kampları arasında bulunuyor. Bu nedenle buraya özel bir önem atfediliyor. Buna göre, kampta çok sayıda okul ve hastaneler, açıkhava tiyatroları, futbol ve basketbol sahaları ile tenis kortları bulunuyor. Çocukların eğitimi için okulların şartları her geçen iyileştirilmeye çalışılıyor. Burada kalan aileler, ocaklarına yemek pişirebiliyor. Ayrıca ihtiyacı olan çocuklar için proteinli ilaç servisi veriliyor.

SOMALİLİ ÇOCUKLARI OKUTMA PROJESİ GELİŞTİRİLMELİ

Kılıçdaroğlu, "Somalili gençleri Türkiye'deki üniversitelerde okutmak, bilinçlendirip yetiştirmek ve tekrar ülkelerine göndermek gerekir. Burada Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'e iş düşmektedir. Böylece Somali ve Türkiye arasında güçlü bağlar oluşur" dedi.

BM ve Kızılay'ın bölgede başarılı bir yardım faaliyeti yürüttüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, "Pek çok ülkeden yardım geliyor ama sorunun çözümü uzun vadeli ve daha sağlıklı bir düşünceyle ele alınması gerekir. Türkiye'nin her üniversitesinin Somali'den 2-3 öğrenci alarak okutması, onları eğitmesi bence Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun vadede sağlıklı bir zemine oturması açısından çok önemlidir. Bu konuda YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'na büyük görevler düşüyor" dedi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153