banner171

Mehmet Görmez: Petrolün Zekatını Verseler Afrika'da Kimse Aç Kalmaz

Diyanet İşleri Başkanı Görmez "Müslümanlar petrol paralarını Avrupa bankalarında biriktirmek yerine sadece petrolün zekatını verse Afrika'da kimse aç kalmaz" şeklinde konuştu.

Mehmet Görmez: Petrolün Zekatını Verseler Afrika'da Kimse Aç Kalmaz
 Öteden beri Etiyopya'daki dini kurumlarla çok önemli ve özel ilişkilerinin olduğunu ifade eden Görmez, yakın zamanda büyük bir heyetle Etiyopya'yı ziyaret etmeyi düşündüklerini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaklaşık 80-90 yıl Afrika'daki din kardeşleriyle ilişkilerinin olamadığını belirten Görmez, 2006'dan itibaren Afrika'daki Müslümanlar ile yavaş yavaş doğru ve güzel ilişkiler kurmaya başladığını vurguladı.

Görmez, her 3 yılda Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi'ni İstanbul'da toplamaya başladıklarını dile getirerek, bu ilişkilerin ürünü olarak da yüzlerce Afrikalı öğrencinin Diyanet Vakfı tarafından Türkiye'de okutulduğunu kaydetti. 

Okutulan öğrencilerin sadece 9'unun Etiyopyalı olduğunu belirten Görmez, bu sayının az olduğunu daha da arttırılmasını istediklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının ülkelerin yetkili kurumlarıyla ilişki kurmaya özen gösterdiğine dikkati çeken Görmez, "Yani söz konusu ülkelerin, bizatihi devletleri tarafından kurulan dini kurumlarla bu ilişkileri sürdürüyoruz" dedi.

Etiyopya'nın hem bütün Afrika hem de İslam dünyası için çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Görmez, TİKA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Hz. Muhammed döneminde Habeşistan'a hicret eden Müslümanlara sahip çıkan Habeş Kralı Necaşi ve sahabelerinin kabirlerinin restore etmesi projesinden memnun olduklarını ve desteklediklerini bildirdi.

"Obeziteye karşı harcanan para açlara harcansın"

Görmez, cehalet, fakirlik ve tefrikanın Afrika'nın en büyük üç düşmanı olduğunu ifade ederek, "Cehalet ile Müslümanlık birlikte yürümez. Hala Afrika'da milyonlarca çocuğun eğitimsiz kalması hepimizin büyük bir mesuliyetidir. Eğer bilgi yeniden götürülecekse bilginin yöntemi de önemlidir. Çünkü en tehlikeli cehalet öğretilmiş cehalettir. Dünyanın belli bir kesiminin obeziteyi önlemek için sarf ettiği parayı açlığı ve kıtlığı önlemek için sarf etse dünyada hiçbir sıkıntı olmaz. Müslümanlar petrol paralarını Avrupa bankalarında biriktirmek yerine sadece petrolün zekatını verse Afrika'da kimse aç kalmaz" dedi.

"Yalan haber ahlaki değerle bağdaşmaz"

Bazı basın yayın organlarından Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi'ne katılanların eleştirildiği haberlerin yer aldığını hatırlatılması üzerine Görmez, "Bazı kesimler tarafından bu uluslararası toplantıyı itibarsızlaştırmak için üretilen dedikodu ve yalan haber, hiçbir ahlaki değerle bağdaşmamaktadır" diye konuştu.

Görmez, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus'un Türkiye'ye yapacağı ziyaretle ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceklerini de bildirdi

Etiyopya İslam İşleri Yüksek Konseyi Başkanı Aman da Türkiye ile Etiyopya arasındaki dostluğun köklü olduğunu ifade ederek, Etiyopyalı çocukların Türkiye tarafından eğitilmesi talebinde bulundu.AA

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 00:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153