banner171

Müsilaj raporu: Yüzde 76 İstanbul kaynaklı!

Müsilaj raporu: Yüzde 76 İstanbul kaynaklı!

Müsilaj raporu: Yüzde 76 İstanbul kaynaklı!

Bahar başlangıcı ile ortaya çıkan ve aylarca Marmara Denizi'nde kirliliğe neden olan müsilaj sorunu büyük oranda çözülmesine karşın, sorunun tekrarlanmaması için TBMM'de kurulan araştırma komisyonu, kirliliğin büyük çoğunluğunun İstanbul kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu İstişare Toplantısı, İstanbul'da gerçekleştirildi.

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir'in başkanlığında yapılan istişare toplantısında, haziran ayında Marmara Denizi'nde görülen müsilaj sorunu konusunda yapılan çalışmalar değerlendirildi.


YAPILAN ÇALIŞMALAR

Demir, eylem planı kapsamında alanında önemli bilim insanlarından oluşan Marmara Denizi Bilim Kurulu'nun kurulduğunu hatırlattı. Demir, komisyonun ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temsilcilerinden süreç içinde yaptığı çalışmaları dinlediklerini, ikinci olarak Orman Bakanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgi aldıklarını belirterek, daha sonra bilim insanlarını davet ederek, şu ana kadar Marmara Denizi'nin korunması ve temizliği ile ilgili yapılmış teknik ve bilimsel çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını söyledi.

MÜSİLAJA NEDEN OLAN ÜÇ ETKEN

Müsilaja neden olan 3 tane etken olduğunu söyleyen Demir, 'Birincisi küresel ısınma münasebetiyle bütün denizlerde olduğu gibi Marmara Denizi'nin de ısınıyor olması. İkinci etken Marmara Denizi'nin jeolojik yapısı gereği su hareketliliğinin çok az olması. Üçüncü etken de Marmara Denizi'ne bırakılan kirlilik, yani Marmara Denizi'nin insan faktörlü kirlenmesi' diye konuştu.

'İSTANBUL'UN KİRLİLİK YÜKÜ YÜZDE 76'

Demir, şu ana kadar yapılan çalışmaların, bilim insanlarının araştırmalarının asıl kirleticilerin evsel kirleticiler olduğunu gösterdiğini belirterek, Marmara'ya atılan evsel veya kentsel atıkların yüzde 53'ünün birinci derece mekanik arıtmadan sonra Marmara'ya deşarj edildiğini kaydetti. Mustafa Demir, İstanbul'un Marmara Denizi'ne bıraktığı kirlilik yükünün yüzde 76 oranında olduğunu, bu nedenle İstanbul'un yapacağı projelerin son derece önemli olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2021, 00:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153