banner171

Piyasalarda ibre yeniden eksiye döndü

Fed'in açıklamasıyla yükselen borsalar, Fransa'nın notunun düşeceği söylentisiyle düşüşe geçti. İMKB'de yüzde 3'ü aşan kayıplar var.

Piyasalarda ibre yeniden eksiye döndü

ABD'nin kredi notunun kırılmasıyla iki gündür dalgalı seyir yaşanan piyasalarda kara bulutlar dağılmak bilmiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizinin en az iki yıl daha çok düşük seviyede tutulacağını açıklamasının ardından ABD ve Asya'daki görülen toparlanma sabah saatlerinde İMKB'ye de yansıdı.

İMKB'de ilk seansta yüzde 0.73'lük artış yaşandı ve İMKB 100 Endeksi 385 puan artışla 53 bin 346'ya yükseldi.

Ancak ikinci seansta Avrupa borsalarının düşüşe geçmesiyle İMKB'deki kayıplar da hızlandı. Borsadaki kayıp yüzde 3 civarında.

ABD borsalarında da yüzde 2'nin üzerinde kayıplar görülüyor.

FRANSA SÖYLENTİSİ

Borsalardaki harekette Fransa'nın notunun düşürüleceği söylentisi etkili oldu. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransa'nın kredi notunu AAA, not görünümünün durağan olduğu değerlendirmesinin geçerli olduğunu açıkladı.

Ancak Moody's, açıklamayı Fransa'nın notunun indirileceği yönünde Fransız bankalarının hisselerinde düşüşe yol açan söylentinin ardından yaptı.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, Fransa'nın kredi notunun AAA olduğunu, not görünümünün de durağan olduğunu açıkladı.

FRANSA NİYE KORKUTUYOR?

Fransa AAA notuna sahip olanlar arasında ekonomisi en sorunlu ülke olarak gösteriliyor. Bu yüzden piyasalarda çıkan 'not düşecek' söylentisi hisselere satış getirdi.

DOLAR YENİDEN 1,77

Dün 1,79'u aşan dolar Fed'in açıklaması sonrası güne düşüşle başladı. Bankalararası piyasada dolar 1,75'in altına geriledi. Ancak öğleden sonra piyasalardaki hareket doların da yeniden 1,77'ye çıkmasına neden oldu.

PETROL YÜKSELDİ

Brent ham petrolünün varil fiyatı Fed'in açıklamasının dolar üzerinde baskı oluşturmasının ardından bugün 3 dolar değer kazandı. Brent petrolü 104 dolar, ABD ham petrolü ise 81 dolara çıktı.

ALTIN SAKİN

Altın daha önce ulaştığı rekor yüksek seviyeyi koruyarak bugün de yükseldi, ancak Fed açıklamaları sonrası borsalarda görülen yükselişin kazanımları sınırlayabileceği belirtiliyor. Altın 1760 doların üzerinde seyrediyor.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153