banner171

Reform takvimi tıkır tıkır işliyor

Reform takvimi tıkır tıkır işliyor

Reform takvimi tıkır tıkır işliyor
 Asgari ücret, gençlerin burs ve kredisi, esnafa 30 bin, iş kuracak gençlere 100 bin lira faizsiz kredi gibi sözler yerine getirildi. Öğretmenler, polisler, muhtarlar ve ücretsiz internet gibi vaatler ise sırayla devreye alınıyor...
Hükümetin seçim vaatleri ve ardından açıkladığı 2016 Eylem Planı ile vatandaşlara duyurduğu vaat ve reform takvimi tıkır tıkır işliyor. Başbakan Davutoğlu'nun "Hemen, 1 hafta içinde, 1 ayda ve 3 aylık sürede" diye bölümlendirdiği vaat sırasında şimdiye kadar aksama olmadı. 3 ay içinde uygulamaya konulacağı taahhüt edilen 64 düzenlemeden 21'i ilk haftadan itibaren hayata geçirildi.
Hükümet kurulur kurulmaz, ilk icraatlar başladı. Bu kapsamda hemen aynı gün lisans öğrencilerinin burs ve kredileriyle askeri öğrencilerin harçlıkları 400 liraya, er ve erbaşların harçlıkları 100 liraya yükseltildi. Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya, genç çiftçilere 30 bin liraya kadar karşılıksız destek de yine hemen uygulaması başlanan vaatler arasında yer aldı. Ayrıca projesi olan gençlere 100 bin liraya, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ile çiftçilere sera desteği, KDV'si indirilen yem ve gübre de yine hemen uygulama başlatılan vaatlerden oldu. Asgari ücret 1 Ocak 2016 itibarıyla 1300 liraya yükseltilirken, işveren için artan maliyete devlet katkısı da hemen başlatıldı. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da aylık 100 lira artırıldı. Meclis'ten geçen bir vaat de yurt dışında yaşayan vatandaşların askerlik bedellerinin 6 bin avrodan 1000 avroya indirilmesi oldu.

REFORMLAR DA DEVREDE
Hükümet, vatandaşın cebini ilgilendiren vaatlerini hemen uygulamaya başlarken, 3 ay içinde yapılması düşünülen reformları da gerçekleştiriyor. Bu kapsamda söz verilen 20 reformun 6'sı hayata geçirildi. İlk evliliğini yapacak gençlere yönelik çeyiz hesabı uygulaması başlatıldı. Söz konusu hesaba aylık en az 100, en fazla 1000 lira ödeme yapılması ve ödemenin vadesine göre devletin yüzde 25'e varan katkısı hükme bağlandı. Yarı zamanlı çalışan öğrencilerin sigortalı olması durumunda da burslarının devam etmesi, iş adamlarının yatırımlarında kullanacakları makineyi alırken kullandığı kredideki BSMV'nin (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) kaldırılması da yine devreye giren reformlar arasında yer aldı. Emniyet mensuplarının tazminatlarının yüzde 25 artırılması ile bunlardan yükseköğrenimde olanların ek göstergelerinin yükseltilmesi de kabul edildi.

Annelerin gözü Meclis'te

Çalışan anne adaylarının merakla beklediği haklar, bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek. Tasarıyla, kadın ve memur işçilere doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında ilk doğumda 2 ay, ikincide 4 ay, sonrakilerde ise 6 ay yarım gün çalışma imkânı getirilecek. Çoğul doğumlarda söz konusu sürelere 1'er ay ilave edilecek. Bebek engelli doğarsa, her durumda 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışma fırsatı veriliyor. Doğum izni bittiğinde başlayan 24 ay ücretsiz izin; 2, 4, 6 aylık yarı zamanlı çalışma süresinin bitiminde de başlatılabilecek. 

21 Mart'a kadar yerine getirilecekler

3 aylık dönemde hayata geçirilmesi planlanan 44 vaat ve 20 reformdan, uygulamaya konulan ve TBMM'ye sev edilenlerin dışında kalan 15 vaat ve 14 reformun da 21 Mart'a kadar yerine getirilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Buna göre, 65 yaş aylıklarının kesinti ve duraksama olmadan alınması, 30 bin öğretmen atanması, konut hesabı uygulaması, gençlere ücretsiz internet, cemevlerine hukuki statü, ilk kez iş bulan gençlere devletten 1 yıl maaş, kıdem tazminatı reformu, çalışma hayatında esneklik, imar planı değişiklikleri sebebiyle artan gelir artışından kamuya pay, ev hizmetlerinde çalışan kadınların sosyal güvencesi gibi düzenlemeler de çalışması devam eden reform ve düzenlemeler arasında yer alıyor.

Gençler, muhtarlar ve iş kuran beklemede

Öte yandan bugün görüşülmesine başlanan tasarıyla öğrenimi devam eden 25 yaşını doldurmamış gençlere, pasaport alırken harç muafiyeti getiriliyor. Yine 25 yaşını geçmeyen gençler, okullarını bitirdikten sonraki 2 yıl, gelir tespiti yaptırmaksızın sağlık hizmeti alabilecek. Muhtarların ücretlerinin 1300 liraya çıkarılması ile sosyoekonomik seviyesi düşük illerde çalışan sayısı şartı aranmaksızın sigorta prim teşviki verilmesi de bu haftanın gündem maddeleri olarak sıralanıyor. Gübre ve yemde 'sıfır KDV', yeni iş kuran gençlere 3 yıl vergi muafiyeti de bu haftanın gündemindeki konular olarak yerini aldı.

 

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 15:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153