banner171

Suriyeliler nasıl Türkiye vatandaşı olacaklar?

Suriyeliler nasıl Türkiye vatandaşı olacaklar?

Suriyeliler nasıl Türkiye vatandaşı olacaklar?
 Türkiye'ye sığındıklarında biyometrik kimlik verilen 2 milyon 746 bin Suriyeli’ye, topluma entegrasyonları sağladıktan sonra vatandaşlık hakkı tanınacak. Türkiye vatandaşı olan Suriyeliler hem tamamen kayıt altına alınacaklar, hem de ekonomiye katkı sağlayacaklar. Bunların dışında T.C vatandaşları üzerinde yükümlülük olan bazı görevler Suriyelilerin de yerine getirmesi zorunlu görevleri haline gelecek.

8 ALANDA ENTEGRASYON ARANACAK

Entegrasyonda 'Türkiye'deki Suriyelilere yönelik Politikalar ve Stratejiler İçin Çerçeve Belgesi'ne göre, 7 bakanlık ana sorumlu kurum. 14 destek kurumu, STK'lar ve özel sektörün katkısıyla yürütülen çalışmayla Suriyelilerin entegrasyonu, 'sığınma, eğitim, sağlık, ekonomik ve çalışma hayatı, sosyal uyum, yerel yönetimler, güvenlik, sivil toplum' gibi 8 ana dalda eğitim çalışmasıyla sağlanacak.



TOPLUMUN HUZURUNU BOZANA VATANDAŞLIK YOK!

Suriyeliler, diğer yabancılar gibi nitelikli iş gücü veya yatırım koşulunu sağlamaları durumunda Turkaz kart uygulamasından da yararlanabilecekler. Entegrasyon eğitimine tabi tutulan ve burada uyum sağlayan Suriyelilere vatandaşlık yolu açılacak. Sosyal uyumda zedeleyici herhangi bir davranışta bulunan veya kamu düzenini bozan kişiler, vatandaşlık için başvuru hakkını yitirecekler.

"VATANDAŞLIĞA KABUL EDİLİP EDİLMEYECEĞİNİ, VATANDAŞLIĞA UYGUNLUĞUNU" RAPOR EDİLECEK

8 ana kriteri yerine getiren ve vatandaşlık için başvuracak Suriyelilerde ise "toplumsal ve kamu düzenine uyum, sosyal uyum, yeteri seviyede Türkçe biliyor olması, adli sicil kaydının temiz olması, suç kaydının bulunmaması, Türkiye vatandaşı olacağında nasıl bir katkı sağlayacağı" kriterlerine bakılacak. Bu kriterleri yerine getiren ve vatandaşlık için başvuran Suriyeliler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, "Vatandaşlığa kabul edilip edilmeyeceğini, vatandaşlığa uygunluğunu" inceleyerek rapor verecek. İstihbarat incelemesinden de geçirildikten sonra uygun rapor verilen Suriyeliler Türkiye vatandaşlığına kabul edilecek.


ÇALIŞMA HAYATI

Türkiye Vatandaşı olduktan sonra çalışmak isteyen Suriyelilerin 6 aylık bekleme süresi sona erecek. / İstedikleri sektöre geçecekler. / 'İşyerindeki sayıları yüzde 10'u geçemez' sınırlaması da kalkacak.

SAĞLIK KONUSUNDA DEVLETİN SIRTINDAKİ YÜK HAFİFLEYECEK

Suriyeliler şu anda temel ve acil sağlık hizmetleri kapsamındaki tedavi ve ilaçlardan katılım payı vermeden faydalanabiliyorlar. Sağlık hizmetini ikâmet adresinde almaları şartı bulunuyor. Üniversite, sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ile özel hastanelere ancak sevk halinde gidebiliyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriyeli kardeşlerimize vatandaşlık imkanını vereceğiz.

Vatandaş olunca gelir testinde belli bir sınırın altında geliri olduğu belgelenen Suriyelilerin sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenecek. Bunun dışında kalanlar ise primlerini yatıracak. Ayrıca hastaneye ve eczaneye gittiklerinde de katılım payı verecekler.

MÜLK EDİNME
Suriyeliler şu anda Türkiye'de mülk edinemiyor, vatandaş olunca mülk edinme hakları olacak.

HEM SEÇECEKLER HEM DE SEÇİLECEKLER

Mevcut durumda seçme ve seçilme hakkı bulunmayan Suriyeliler vatandaş olunca, seçme ve seçilme hakları olacak. Milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, muhtar seçilebilecekler, yaşadıkları yerlerdeki yönetimlerin belirlenmesinde etkin olacaklar.

ASKERLİK ZORUNLULUĞU GELİYOR

Şu anda askerlik yapmıyorlar ama vatandaş olunca askerlik hizmeti yükümlülüğüne tabi olacaklar.

ZORUNLU EĞİTİME TABİ OLACAKLAR

Suriyeli mülteciler mevcut durum içinde Türkiye'deki devlet okullarına ve geçici eğitim merkezlerine kaydolabiliyor. Geçici eğitim merkezleri, Suriyeliler için özel olarak açılmış eğitim kurumları niteliğinde. Üniversitede ise kontenjan dahilinde sınavsız okuma hakları bulunuyor.
Vatandaş olunca eğitimleri zorunlu olacak. Türk vatandaşlarıyla aynı sınırlamalar kapsamında okula gitme hakları olacak. Üniversite içinse sınava girme zorunluluğu gelecek.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2016, 12:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153