banner171

TBMM'de OHAL tezkeresinin görüşülmesine başlandı

Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Genel Kurulda konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, "Darbe teşebbüsü Gülen'in emriyle oldu" dedi.

TBMM'de OHAL tezkeresinin görüşülmesine başlandı
 Bakanlar Kurulunca ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda görüşülüyor.
Genel Kurulda, gruplar adına 20'şer dakika, şahıslar adına ise 10'ar dakikalık konuşma yapılacak.

İlk konuşmayı yapan Bekir Bozdağ'dan sonra sözü MHP Grupbaşkanvekili Erkan Akçay, ardından, HDP'den Meral Danış Beştaş  ve CHP'den Bülent Tezcan aldı. 




İlk konuşmayı yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, darbeyi başarısız kılan süreci anlatarak şu mesajları verdi:

FETÖ üyesi olduğu anlaşılan asker elbisesi giymiş bir grup emir komutanın dışına çıkarak, seçilmiş Cumhurbaşkanı'na, Meclis'e kısaca devlete ve 79 milyon milletimize karşı Fethullah Gülen'in emir ve komutası altında hain bir darbe teşebbüsünde bulunmuştur. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genelkurmay, MİT, Boğaz köprüleri, emniyet birimleri ve çeşitli askeri birimlerimiz yoğun saldırı altında kalmıştır.

'DÜŞMAN DAHİ YAPMADI'

Cumhurbaşkanımızın ölmeyi göze alarak İstanbul'a inmesi, TBMM'nin sabaha kadar demokrasi nöbetini Meclis Başkanı başkanlığında milletvekilleriyle beraber demokrasi nöbeti tutması, başbakanımızın ve bakanlarımızın cesur duruşu, partilerin ortak tavır sergilemesi, medyamızın birlikte hareket ederek demokrasiye sahip çıkması... En önemlisi aziz milletimizin ölümü göze alarak meydanlara çıkması, tankların üzerine yürümesi, kurşunlara göğsünü siper etmesi, kısaca 79 milyon aziz milletimizin birlikte milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkıp darbeye karşı onurlu direnişiyle bu teşebbüs başarısız kılınmıştır.
Parlamento, Cumhuriyet tarihinde ilk defa havadan bombalandı. Bu düşmanlarımızın dahi yapmadığı bir saldırının TSK içinde bir çete tarafından yapılmış olması son derece manidardır.

'FARK EDİLEMEYEBİLİYOR'

Hukuk devletimizin emniyeti bakımından, demokrasimiz için bir daha tehdit olmaktan çıkarılması maksadıyla bu karar alınmıştır. Türkiye pek çok krizi yönetmiştir. Ama karşı karşıya olduğumuz kriz öncekiler gibi değildir. Cumhurbaşkanımızın en yakınında olan insanlar o kadar incelemeye rağmen fark edilemeyebiliyor. 
Bu OHAL kararı millete karşı alınmış değildir. Devlet kendisine bir OHAL kararı vermiştir. Bundan öncekilere baktığınızda devletin millete karşı ilan ettiğini görüyorsunuz. Bu yapının devlet aygıtından temizlenmesi için, bir daha tehdit oluşturmaması için zaruri bir adımdır. 

'TEKRARLANMAMASI İÇİN ADIM'

15 Temmuz başarısız kılınmıştır ama bunun tekrarlanmaması için adım atmalıydık. Hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam etmemiz, 40 senedir büyüyüp de göremediğimiz bu tehlikenin gelecekte daha büyük tehditler oluşturmasına yol açmış olurdu. 

Yönetim askeri değil, sivil iradede olacaktır. Vatandaşın hayatında olağanüstü değişiklikler meydana getirmeyecektir. 

'AMAÇ YANGINI SÖNDÜRMEK'

Kanun hükmünde kararnameler Meclis'e sevk edilecek. KHK'ların çıkarılmış olması TBMM'den bazı şeylerin kaçırılmış olması anlamına mı gelir, hayır. Yangını hemen söndürmek gereken zamandayız. Kararname parlamentoya da sevk edilecek. Dolayısıyla bunların parlamentodan kaçırılması söz konusu değildir. Amacımız 3 aydan daha kısa sürede OHAL'i kaldırmaktır. Derdimiz yangını söndürmektir. 

MHP: ANAYASA DURUM

MHP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay da OHAL'in anayasal bir durum olduğunu belirterek 'Mağduriyetler oluşturulmamalı' uyarısında bulundu. Akçay, OHAL'in PKK ve diğer terör örgütleri ile mücadele için de uygulanması gerektiğini söyledi.

BAŞBAKAN DESTEK İSTEDİ

Başbakan Binali Yıldırım muhalefet liderleriyle görüşerek destek istedi. 

Kurmaylarıyla bir araya gelen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL için grup kararı almayacaklarını belirterek 'Tavrımız demokrasiden yanadır. Demorasi için grup kararı alınmaz' dedi.

OHAL uygulamasının isabetli bir tercih olduğunu söyleyen Bahçeli de, yazılı açıklamasında 'Gerekli olan yasal tasarruflar ertelenemez. MHP Türkiye'nin hassas ortamında devreye alınan OHAL'i desteklemekte ve hayırlı bulmaktadır' ifadelerini kullandı.

Dün Cumhurbaşkanı açıkladı

15 Temmuz darbe girişiminden 5 gün sonra dün MGK ve Bakanlar Kurulu'nu toplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ ile topyekûn mücadele için 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

Amaç hızlı hareket etmek

Kararla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı, 'Olağanüstü halin amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma ve güçlendirmeye yöneliktir. Yaşadığımız darbe girişimi Türkiye'de kimlerin canları pahasına demokrasinin, hukuk devletinin yanında olduğunu, kimlerin de diktatörlük peşinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur' dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2016, 16:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153