banner171

Türkiye'nin dev projelerinde geri sayım

Türkiye elde ettiği büyük kalkınma hızıyla ulaştırma alanında dev projelere imza attı. Yatırımları dev projeler hız kesmeden sürüyor

Türkiye'nin dev projelerinde geri sayım

Devam eden projelerden Körfez Geçişi ve Marmaray'ın büyük bir bölümü 2013'te, üçüncü köprü ise 2015 yılında hizmete girecek. Türkiye trafiği bu dev projelere eklenen duble yollarla rahat bir nefes alacak.

Star gazetesinin haberine göre Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçeden aldığı ödenek ve YİD modeliyle ihale ettiği 'dev' projeler, 2015 yılına kadar hizmete girecek. Buna göre İstanbul Boğazı'na yapılan 'Asrın Projesi' Marmaray, 29 Ekim 2013'te iki kıtayı birleştirecek, Karayolu Tüp Tüneli ise 2015'e kadar hizmete girecek. Ankara-Konya arasını 1 saat 30 dakikaya indiren YHT projesinin işletmeye alınmasını, 2013 yılında Ankara-İstanbul hattı izleyecek.

KÖRFEZ GEÇİŞİ

Yap-İşlet-Devret (YİD) modelli projelerden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 2013 yılında ekran-resmi-2011-09-05,-9.58.41-am.pnghizmete sunulacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil) projesi Gebze'den başlayacak, İzmit Körfezi'ni asma köprüyle aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevre Yoluna bağlanacak. Otoyol uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. Proje, mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresini 3,5 saate indirecek, böylece yılda 870 milyon TL tasarruf sağlanacak. Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilecek asma köprüyle Körfez 6 dakikada geçilebilecek. Köprü yaklaşık 3 kilometre uzunluğu ve bin 700 metre ana açıklığıyla, Japonya'daki Akashi Kaikyo Köprüsünden sonra, dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak. Asma köprü tamamlandığında dünyanın en uzun ilk 20 köprüsü listesinde Türkiye'nin Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri ile birlikte üçüncü köprüsü olarak yerini alacak.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ

İhalesi 10 Ocak 2012'de gerçekleştirilecek İstanbul Boğazı'na üçüncü köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu ise 2015 yılında hizmete girecek. Yeni köprüden YHT de geçecek. 4x2 karayolu, 2x1 demiryolundan oluşacak köprüde bulunacak demiryolunun köprüyle aynı düzlemde veya asma olarak inşa edilmesine, şartname satın alan firmaların önerileri doğrultusunda karar verilecek. Ankara-İstanbul YTH hattı, Sapanca Gölü'nün kuzeyinden Sultanbeyli'ye gidecek. Burada ikiye ayrılacak hattın bir kolu üçüncü köprüye, bir kolu Marmaray'a bağlanacak. Güzergahı 'Garipçe ve Poyrazköy' olarak açıklanan proje uzunluğu 414 kilometreyi bulacak.

BOĞAZ'A İKİ TÜNEL

İstanbul Boğazı'na yapılan 'Asrın Projesi' Marmaray 29 Ekim 2013'te iki kıtayı birleştirecek. İstanbul'un iki yakasını denizin altından sadece lastik tekerlekli araçların geçebileceği karayolu ile birleştirecek Karayolu Tüp Tüneli ise 2015 yılında hizmete sunulacak. Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilecek 14.6 kilometrelik proje, Avrupa yakasında Florya-Sirkeci sahil yolunun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkisinde sona erecek. Tünel geçişi, denizin altından geçen yaklaşık 3.3 kilometrelik bölümüyle her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. Geçiş, 2.1 kilometrelik bölümü delme tünel olmak üzere toplam 5.4 kilometre uzunluğunda tünelden ve 9.2 kilometrelik yol genişletme ve kavşak düzenlemelerinden oluşacak. Tünel geçişini günde ortalama 90 bin aracın kullanacağı öngörülüyor.

KARA TREN YERİNE YHT

Bakanlık, demiryollarında da önemli çalışmalar yürütüyor. Ankara-İstanbul YHT hattının ekran-resmi-2011-09-05,-9.59.14-am.pngAnkara-Eskişehir kesimini 2009 yılında hizmete sunan TCDD Genel Müdürlüğü, hattın tümünü 2013 yılında tamamlamayı hedefliyor. Eskişehir-İstanbul hattının tamamlanmasıyla İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresi yaklaşık 3 saate inecek. Geçen ay törenle hizmete açılan Ankara-Konya hattı ile iki il arasındaki mesafeyi 1 saat 30 dakikada alan YHT'ler, projelerin hayata geçmesiyle Ankara-Sivas, İstanbul-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar, Ankara-İzmir, Ankara-Bursa ve Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars ile Halkalı-Bulgaristan arasında da sefer yapacak. Ankara-İzmir hattının ilk etabı olan Ankara-Afyonkarasihar kesiminin ihalesi bu yıl yapılacak.

YENİ METROLAR 3 YILA HAZIR

İstanbul ve Ankara'da yarım kalan metroların tamamlanması işini de devralan Ulaştırma ekran-resmi-2011-09-05,-10.00.44-am.pngBakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Bakırköy (İDO)-İncirli-Kirazlı, Bakırköy-Beylikdüzü ve Otogar-Bağcılar-İkitelli metro hatları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Kızılay-Çayyolu-2, Batıkent-Sincan (OSB İstasyonu) ve Tandoğan (TCDD Ankara Garı)-Keçiören (Gazino İstasyonu) metro hatlarını 3 yıl içerisinde hizmete sunacak. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin arasında inşaatı devam eden Zafer Bölgesel Havaalanı, 2 yıl içerisinde hizmete girecek. İhale ilanına geçen ay çıkılan Çukurova Havalimanı ise 3 yılda tamamlanacak. Projenin yüzde 25'i tamamlanan kamulaştırması ihale sürecinde bitirilecek.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153