banner171

Türkiye'ye karşı üçlü oyun

Terör örgütü PYD, Rusya ve ABD'nin desteğiyle Türkiye'nin kırmızı çizgisi olan Aziz-Cerablus hattı için diretiyor.

Türkiye'ye karşı üçlü oyun
 Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD, Halep’in kuzeyinde yer alan ve güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında Afrin ile Kobani’yi birleştirmek için Rusya’dan ve ABD’den de destek alarak iki yönlü ilerlemeye çalışıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun ve Rusya’nın hava saldırılarından istifade eden örgüt, ittifak halinde olduğu bazı gruplar ile Halep’in doğusu Tişrin’den ve batısı Afrin’den Azez-Cerablus hattındaki muhaliflere harekât düzenliyor. Üstelik bu sırada  DAEŞ de Azez’de muhaliflere saldırıyor.

DAEŞ DE VAR

Terör örgütü PYD koalisyonun hava saldırılarının ardından 27 Aralık’ta Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nı DAEŞ’ten aldı ve sonrasında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içinde yer alan bazı Arap ve Kürt gruplar ile Tişrin Baraji’nin 9 km kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayandı. Terör örgütünün hedefi Afrin ile Kobani’yi birleştirmek için Fırat’ın batısında DAEŞ’in kontrolünde bulunan Cerablus’a ilerlemek. Bunun için ikinci saldırı hattı olarak da Afrin’i kullanıyor. Kasım ayının sonundan bu yana PYD Rus savaş uçaklarının önünü açmasıyla Afrin’den muhaliflerin Azez’deki cephe hatlarına saldırıyor. Azez’de doğudan sızmaya çalışan DAEŞ ile mücadele eden muhalifler, bir yandan da Afrin’den saldıran SDG (yani PYD) ile çatışıyor.

BİDEN'A AÇIKÇA İFADE EDİLECEK

Türkiye, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in 23 Ocak'ta Ankara'ya gerçekleştireceği ziyarette de konuyu öncelikli gündem maddesi olarak iletecek. Ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, siyasi parti temsilcileri ve bazı sivil toplum kuruluşları ile görüşecek olan Biden'e PYD'nin masada yer almaması hususu ve Türkiye'nin PYD'nin terörist örgüt PKK'nın uzantısı olduğuna ilişkin elindeki kanıt ve belgeler en üst düzeyden ve ilk elden sunulacak.

SİYASİ DESTEK

ABD ile Rusya PYD’ye sadece askeri olarak değil, siyasi olarak da meşruiyet kazandırmaya çalışarak destek oluyor. ABD, PYD’nin bir terör örgütü olduğunu reddedemeyince Suriye Demokratik Güçleri dediği bir grup kurdu. Bu grup hesapta Arap güçleri de barındırıyor ama yüzde 90’nı terör örgütü PYD’nin silahlı kanadı teşkil ediyor. Rusya da PYD’yi rejim ile yakınlaştırarak korumaya çalışıyor. Geçen hafta rejim ile Haseke’de görüştürülen terör örgütü Rusya tarafından Suriye ordusuna dahil edilmek isteniyor. Bu ittifakın ilk ipucu önceki gün verildi: 100 Rus askeri PYD ve Esad kontrolündeki Haseke’nin ilçesi Kamışlı’ya indirildi.

Terör örgütü PYD, birleşmiş kantonlarla birlikte Azez-Cerablus arasında hakimiyet sağlayarak Halep’teki muhaliflerler ile Türkiye’nin bağlantısını da kesmek istiyor.

Azez-Cerablus arasındaki güvenli bölge mültecilerin kendi ülkelerinde barınabilmesi ve DAEŞ’in sınırdan oluşturacağı tehlikenin arındırılabilmesi için tasarlanıyor.

Halep’in kuzeyindeki hatta saldıran tek terör örgütü PYD değil. DAEŞ de Halep’in kuzeyindeki Azez’de muhaliflere operasyon düzenliyor.

MÜZAKERELERİ KİLİTLEDİLER

PYD, Suriye kriziyle ilgili BMGK kararı çerçevesinde başlatılması öngörülen rejim-muhalefet müzakerelerinde tıkanıklı yaşanmasına da neden oluyor. Rusya ve Esad rejimi PYD gibi muhalif saflarında olmayan grupları muhalif adı altında kabul ettirmekte ısrarcı. Muhalifler, PYD’nin truva atı olarak kullanıldığına dikkat çekiyor.

BATILI ÜLKELER SURİYE'DE HATALI

Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, AA’ya yaptığı değerlendirmede, “ABD ve Rusya açısından Suriye siyasetine baktığımızda Irak’ta ortaya çıkan DAEŞ’in bu ülkede yeşermesi Esad’in işine yaradı. Çünkü Batı ülkeleri önceliği Esad rejimi yerine DAEŞ’in Suriye’den temizlenmesine vermeye başladılar. PYD de bundan faydalandı” dedi.Haber 7

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153