banner171

Yıldız yağmurunu sakın kaçırmayın...!

Meteor yağmurlarının en sık görüldüğü ağustos ayı, özellikle de bu gece ve yarın gece gökyüzü meraklılarına tam bir görsel şölen yaşatacak.

Yıldız yağmurunu sakın kaçırmayın...!

Zira 'yıldız kayması' olarak da bilinen meteor yağmurları, özellikle bugün şehrin ışıklarından uzakta çıplak gözle izlenebilecek.

Bu ay, halk arasında "yıldız kayması" olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Saatte 50 yıldızın atmosfere gireceği gökyüzü şölenini izlemek için ne bir teleskoba ne de başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyuluyor. Bundan yola çıkarak Ankara Üniversitesi Rasathanesi, özellikle şehir ışıklarından uzakta çıplak gözle rahatlıkla gözlenebilen yıldız yağmurları için bugün ve yarın özel bir etkinlik düzenliyor.

Akşam 8'de başlayacak olan etkinliğe katılan gökyüzü meraklıları, ışık kirliliğinden uzakta bir yerde gözlem yaptıklarında saatte onlarca akanyıldıza tanık olabilecek. Bunun yanı sıra, katılımcılar akanyıldızlar konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına da sahip olacaklar. Gökyüzünün açık olduğu herhangi bir gecede, gece boyunca en az 5-6 tane akanyıldız görebiliyor. Dönemsel olarak tekrarlayan akanyıldız yağmurlarından birini de ağustosta gözlenebilen perseid akanyıldız yağmurları oluşturuyor.

Bu tarihte maksimum etkinliğine ulaşan perseidler, zaman zaman şehir ışıklarından uzakta saatte 50 akanyıldızın atmosfere girişinin izlenebildiği gökyüzü etkinliklerinden biri olarak biliniyor. Rasathane yetkilileri, akanyıldız yağmurunu uzun saatler boyunca izlemek isteyenler için yanlarına uyku tulumlarını getirmelerini öneriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153