banner171

Yunanistan'da sonuçları merakla beklenen referandum başladı

Avrupa'nın hasta çocuğu Yunanistan'da halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma referandumuna 'evet' ya da 'hayır' demek için oy kullanıyor. Son anketlerde 'evet' ve 'hayır' baş başa

Yunanistan'da sonuçları merakla beklenen referandum başladı
 Tsipras'ın başında olduğu Syriza hükümeti halkın yeni tedbirlere hayır demesini istiyor. Hükümet sandıktan 'evet' çıkması halinde istifa edeceğini sinyallerini verdi. Son anketler 'Evet' diyenlerin oranı 'hayır'larla baş başa görünüyor. Başbakan Alexis Tsipras, AB ve IMF'den gelen yeni kemer sıkma önlemlerini 'Yunan halkı için bir aşağılanma' olarak nitelerken, referandumdan buna hayır çıkmasının kreditörlerle masaya oturduklarına ellerini güçlendireceğini savunuyor. Atina IMF'ye olan Haziran borcunu da ödemeyip temerrüde düşmüş durumda.
Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00'a kadar sürecek. Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanılıyor. Kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullanacak.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" diyecek.

REFERANDUMDA "EVET" OYU ÇIKARSA

Syriza hükümetinin tercihi referandumdan ‘hayır' oyu çıkması. Ancak solcu hükümet çıkacak her türlü sonuca saygı duyacağını söylüyor. Yunan siyaset uzmanları referandumdan ‘hayır' çıkması halinde Başbakan Tsipras'ın istifa edip erken seçim çağrısı yapacağını söylüyor.

REFERANDUMDAN "HAYIR" OYU ÇIKARSA

Hükümetin de isteği bu. Tsipras halktan gelecek böyle bir desteğin hükümetin Yunanistan'a kredi veren kuruluşlara karşı masada elini güçlendireceğini düşünüyor.
Ancak olası bir ‘hayır' oyu Atina'nın bundan sona kreditörlerden bir daha para alamayacağı anlamına gelebilir. Ardından Yunanistan'ın euro'dan çıkması söz konusu.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2015, 15:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153