banner171

Güvenli İnternet Kullanımı

 Bilgi çağında bilmemek olmaz bilmemiz gerekenleri. Ayak uydurmadan olmaz genç kuşağa. Çağımızın gerçeği… İnternet… Artık küçük büyük herkesin elinde cep telefonları ve telefonların içerisinde sınırsız internet…

Teknolojinin faydalarını saymakla bitiremeyiz elbette. Hele ki internet, bilgisayar ve akıllı telefonlar sayesinde kolaylaşan işleri görmezden gelmek olmaz. Ancak bunca faydanın yanında ya zararları? Evlatlarımızın maruz kaldığı olumsuz uyaranlar… Saatlerce internetin  başından kalkmamaya bağlı oluşan fizyolojik rahatsızlıklar… Yaşanan olumsuz olaylar…

Yetişkinler olarak doğruyu yanlışı ayırt edebilen bizlerin bile mağduriyet yaşadığı bu konuda ya çocuklarımızın yaşadıkları? Onları çağın bu gerçeğinden soyutlayarak değil, zararlarını en az düzeye indirgeyerek, faydalarından yararlanarak hayatımıza almamız gerektiği konusunda yapılabilecekler var aslında.

Öncelikle;

·   Yetişkinler olarak bilgisayar, akıllı telefon ve internet kullanımıyla ilgili gerekli teknoloji okur-yazarlığına sahip olmalıyız.

·   İnternet kullanımında zararlı içeriklerden korunmak için filtreleme programları kullanmalıyız.

·   İnternete erişim, herkesin birbirini görebileceği, odalara saatlerce tek başına tıkalı kalmadan, ortak kullanılan mekânlarda olmalıdır. Evlerimizde oturma odaları bilgisayarı bulundurmak için ideal bir odadır.

·   İnternet asla bir çocuk bakıcısı olarak düşünülmemelidir. Gereken vakit çocuğa ayrılmalı, sevgi ve ilgi konusunda boşluklara yer verilmemelidir.

·   İnternet kullanımında çocuklara sınırlı zaman verilmelidir. Her istediklerinde ve saatler süren bir uygulama yerine, zamanın belirlendiği, kurallarla düzenlenmiş bir şekilde kullanıma izin verilmelidir.

·   Çocuğun internette nelerle meşgul olduğu konusunda gereken bilgiye sahip olunmalıdır. Girdiği siteler, oynadığı oyunlar, kurduğu sohbetler takip edilmelidir. Rahatsız edici bir durumla karşılaşıldığında, konuya uygun, çözüm odaklı bir üslupla konuşulmalı, gerekli tedbirler alınmalıdır.

·   Çocuğun adı, yaşı, oturduğu yer ve gittiği okul adı gibi kişisel bilgilerin ona özel olduğu, tanımadığı insanlarla bunların paylaşılmaması gerektiği konusunda bilgi verilmelidir.

·   Sitelere yüklenen fotoğraf ve bilgilerin silinse bile internet veri tabanında saklı kaldığı hatırlatılmalı, tüm paylaşımlara dikkat edilmelidir.

·    İnternette karşılaşılan uygunsuz içerikli, zararlı siteleri www.ihbarweb.org.tr adresine şikâyet edilebileceği unutulmamalıdır.

Çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı olarak herkesin bilinçli bir internet kullanıcısı olması dileği ile…

 

 

 

Psikolojik Danışman

                                                                                                          Emel AYGÜN

YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153