banner171

Esenler Belediyesi harekete geçti Deprem çocuklarına yardım eli

Van'da 7.2 büyüklüğünde yaşanan depremden en fazla etkilenenler çocuklar oldu.

Esenler Belediyesi harekete geçti Deprem çocuklarına yardım eli

Eksi 10 derece hava şartlarında çadırlarda hayat mücadelesi veren depremzede çocuklar, gecenin gelmesini hiç istemiyor... Depremzede çocukların bu travmadan kurtulmaları için Esenler Belediyesi harekete geçti...

Bayram demek paylaşmak demek... Mutluluk demek, sevinç demek... Bayram demek çocukların gözlerindeki ışıltı demek, heyecan demek, güzel kıyafetler, oyuncaklar, belki de birazcık harçlık demek...

İşte bu yüzden bayramların gelmesini dört gözle bekler çocuklar... Bayram sabahı uyandıkları zaman büyük bir heyecanla aldıkları yeni elbiseleri giymek için koşar onlar, yiyecekleri şekerleri, çikolataları düşünür. Günler öncesinden alacakları harçlıkların hesabını yaparlar.

Ancak, Van'daki çocuklar bu bayram bunların hiç birinin hayalini kuramadılar. Geceleri -5'lere, biraz yüksek köylerde -10'lara düşen gecenin ayazında depremzede çocuklar, sıcak bir çorba, sıcak bir ev, başlarını okşayacak bir el, gülümseyen bir yüz görmek istediler. Onların mutluluğuna bunlar yetti...

7.2 şiddetindeki depremle ürken, minik yürekleri yaralanan, hayalleri sönen depremzede çocuklara bu mutluluğu yaşatmak için, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, 50 kişilik bir ekiple Kurban Bayramı'nda Van'a gitti. Esenler Belediyesi'nin 5 kardeş köyünü tek tek gezen Esenler Belediye Başkanı Göksu ve ekibi, çocuklar üzerindeki depremin izlerini silmek için gayret etti. Çocuklara bayram harçlığı ve oyuncaklar hediye eden Göksu, "Görüyorsunuz köylerde bazı evler yerle bir olmuş. Büyükler depremin fiziki, ekonomik ve sosyal yaralarını sarmanın derdinde. Şartlar düzeldikçe büyükler bu psikolojiyi çabuk atlatabilirler. Ancak bu yıkımlar, çocuklar üzerinde ciddi manada bir travma oluşturur. Onların üzerindeki psikolojiyi atlatmaları için çalışmalar yapmamız lazım" dedi.

Çocuklar İstanbul'a gelecek

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kardeş köylerde depremden etkilenen çocuklara psikolojik katkı sağlamak amacıyla baharla birlikte İstanbul'a getirip misafir edeceklerini söyledi ve, "Onları yaşadıkları bu kötü durumdan kurtarmak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Esenler'de yaşayan Vanlı ailelerimizi de bu köyleri görmelerini için buralara getireceğiz" diye konuştu.

Her köye bir çocuk parkı

Köylerdeki çocukların psikolojisinin depremden daha çok etkilendiğini dile getiren Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Çocuklardaki deprem izlerini silmek ve psikolojilerini düzeltmek uzun zaman alacak. Onları deprem psikolojisinden kurtarmak, yeniden hayatın içine çekmek için bütün kardeş köylerimize bir adet çocuk parkı yapacağız. Oyun alanları oluşturacağız. Çocuklar için birer küçük futbol sahası yapacağız. Yapacağımız aşevlerini de akşamları çocuklar kullanacak. Buralarda bir öğretmen nezaretinde çocuklarımız derslerini yapacak. Bir nevi Esenler'deki ESGEV'leri (Esenler Gençlik Evleri) bu köylerimizde de hayata geçireceğiz. Çocuklarımızın hem eğitimlerine destek vereceğiz, hem de çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerle onların psikolojilerini düzeltmeye çalışacağız" dedi.

Gecenin gelmesini istemiyorlar

Gündüzleri oyunlarla vakit geçiren depremzede çocuklar, gecelerin gelmesini hiç istemiyor. 4-5 metrekarelik çadırın içinde, dondurucu havada vakit geçirmenin çok zor olduğunu söyleyen çocuklar, "Eskiden sıcak evimizde ders çalışıyor, televizyon izliyorduk. Şimdi geceleri hiç sevmiyoruz" diyor.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153