banner171

Esenler Belediyesi'nden Somali'ye 1 Milyon Lira Yardım

Esenler Belediyesi tarafından sivil toplum kuruluşlarının desteği ile toplanan yaklaşık 1 milyon lira, Somali'ye gönderilmek üzere yardım kuruluşlarına teslim edildi.

Esenler Belediyesi'nden Somali'ye 1 Milyon Lira Yardım

Esenler’den Somali için toplanan yardımlarla ilgili olarak Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi) Başkanı Serdar Çam ve İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ile birlikte Belediye Konferans Salonu’nda ortaklaşa bir basın toplantısı yaptı. Çok sayıda basın mensubunun katılımıyla gerçekleşen toplantı, Somali’de yaşanan durumu anlatan kısa bir barkovizyon sunumu ile başladı. Basın toplantında ilk konuşmayı yapan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler halkıyla beraber Somali için başlatılan yardım kampanyası hakkında bilgi vererek, kampanya kapsamında Esenler halkının desteğiyle Somali’ye toplam 1 milyon 55 bin 226 TL yardım topladıklarını belirtti. Kampanya kapsamında Somali’de iftar sofraları kurduklarını anlatan Göksu, önceden 100 bin kişilik iftar sofrası kurmayı hedeflediklerini; ancak belirlenen hedefi aştıklarını vurgulayarak,  250 bin kişilik iftar sofrasına ulaştıklarını söyledi.

Somali’ye 1 milyon nakit

Kampanyayı TİKA ve İHH aracılığıyla yürüttüklerini söyleyen Göksu, toplanan 1 milyon 55 bin 226 TL’nin 600 bin 476 TL’sini TİKA’ya, geriye kalan 454 bin 760 TL’yi İHH’ya vererek Esenler’den Somali’ye kardeşlik köprüsü kurulacağını söyledi.

“Somali’de insanlara toprağın üzerinde iftar yapıyorlardı. Esenler Belediyesi’nin gönderdiği hasırlarla ile ilk defa Somali’deki kardeşlerimiz hasır üzerinde iftar yaptılar” diyen Göksu, kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti.

Somali’ye 2 tır gıda, 1 tır terlik

Somali için Eylül ayında yeni bir kampanyaya daha imza atacaklarını belirten Göksu, Esenler Belediye Meclisinin Eylül ayı toplantılarında Somali’de kalıcı bir eser yapmak için karar alacaklarını söyledi.

“Bir taraftan insanlık ölürken, öbür tarafta bizler buna sessiz kalamayız” diyen Göksu;   insanlık duygusu, medeniyet değerleri ve tarihi vizyon olmak üzere 3 temel değeri gözeterek, Somali’ye seyirci kalmadıklarını vurguladı. Somali’de hangi acil ihtiyaçlar varsa  ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Göksu,  Ramazan bayram sonrasında da 2 tır dolusu gıda malzemesi ile 1 tır dolusu terliği İHH ve TİKA aracılığıyla Somali’ye  göndereceklerini ifade etti. 

Yıldırım’dan yetimhane önerisi

Konuşmasını kampanyaya destek veren herkese teşekkür ederek tamamlayan Göksu, sözü İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım’a bıraktı. Yıldırım, “Hepinize çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir duyarlılk gösterdiniz” dedi. 1986 yılından beri Esenler Belediye Başkanı Göksu’yu tanıdığını söyleyen Yıldırım, Göksu’nun belediye başkanı olduktan sonra Türkiye’ye örnek olacak çok güzel hizmetler yaptığını belirtti.

Somali’de yaşanan insanlık dramına dikkat çeken Yıldırım, doktorların baktığı çocukların ölüme gittiğini görüyorsunuz ve hiç bir şey yapamıyorsunuz. Bir annenin sadece kandırmak için sütünü vermeye çalıştığını görüyorsunuz. Böyle bir ortam” dedi.

“Somali toprakları yılda 3 kere ürün verecek verimliğe sahip” diyen Yıldırım bu toprakların niçin bu hale getirilmesiyle ilgili bir takım sebeplerin olduğunu söyledi. Türkiye’nin bütün birimleriyle Kızılay’dan bütün STK’lara kadar Somali için seferber olduğuna dikkat çeken Yıldırım, herkese teşekkür etti.   Yıldırım, Esenler Belediye Meclisi’nin Eylül ayında alacağı Somali’de kalıcı bir eser kurulmasıyla “yetimhane” önerisinde bulundu. Somali’de çok fazla yetim çocuğun olduğunu vurgulayan Yıldırım, Somali’deki kamplarda yaşayanların dörtte 3’e yakının kadın olduğunu ve bunun için yetim çocuklar için yetimhane yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Çam: Somali’de yeni bir süreç başladı

Toplantıda son konuşmayı yapan TİKA Başkanı Serdar Çam ise; Esenler Belediyesi’nin çok güzel ve hayırlı bir çalışmayı gerçekleştirdiğini söyledi.

Esenler Belediyesi ve Esenler halkına teşekkür eden Çam, “Ülkemizi, devletimiz ve halkımızın gücünü görmüş oluyoruz bu vesilelerle” dedi. Somali için yapılan yardımların sürekli devam etmesi gerektiğini belirten Çam, Somali’deki sürecin için uzun soluklu, çok yoğun ve sistematik olduğunu kaydeden Çam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali’ye gitmesiyle beraber  Somali’de yeni bir sürecin başladığın söyledi. Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinden sonra BM heyetinin de önümüzdeki günlerde  Somali’ye ziyaret edeceğini  söyleyen Çam,  “Bütün dünyanın ve BM heyetinin dikkatini çekmiş olan bir devlet olmaktan dolayı da ayrıca  gurur duymalıyız” dedi.

Somali’de durumun içler acısı olduğunu söyleyen Çam, Somali çini herkesin elinden ne gerekiyorsa yapması gerektiğini söyledi.

Somali’de başlatılan yardım kampanyasının devamı olarak “ Somali ‘de bayram yapsın”  sloganıyla yeni bir süreci başlatacaklarını kaydeden Çam,  konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu kadar kısa zamanda böyle bir hayırlı çalışmayı yapmak çok güzel bir kadir şinaslık örneği. Allah hayırlarınızı kabul etisin. Özellikle Sayın Belediye Başkanımıza 100 bin iftar deyip de 250 bin iftara çıkartan kampanyaya imza atmasından dolayı özellikle kendisini kutluyorum.”

Basın toplantısının ardından Esenler Belediye Başkanı Göksu, Somali için toplanan 1 milyon 55 bin 226 TL yardımın bir bölümü İHH Başkanı Yıldırım’a, diğer bölümünü de TİKA Başkanı Çam’a çek olarak teslim etti.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım da Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’yu Somali’ye olan duyarlılığından dolayı bir takdir belgesi verdi.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153