banner171

İstanbul'a uyarı: Yağışlar artabilir

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse yağışlarla ilgili uyarıda bulundu. Sıcaklığın gölgede 33 derece, hissedilenin ise 37 derece olduğunu söyleyen Köse, "Asfalt ve beton sıcaklığı 60 dereceye kadar yükseliyor. Bu da ‘süper hücre’ yağışını tetikliyor. Süper hücre yağışlarının etkisi ve sıklığı artabilir" dedi.

İstanbul'a uyarı: Yağışlar artabilir
 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası, İstanbul'u üst üste vuran aşırı yağışları ‘süper hücre'ye bağlarken, beton, asfalt ve deniz suyu sıcaklığının aşırı yağışları tetiklediğini söyledi. Meteoroloji Mühendisleri Odası, süper hücre yağışlarının etkisinin ve sıklığının artabileceği uyarısında bulundu.
Asfalt ve beton sıcaklığı artışı etkiliyor
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, süper hücre yağışlarının deniz, beton ve asfalt sıcaklığındaki artış nedeniyle etkisinin daha yıkıcı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:“Bu yağışla 9 gün önceki yağışın farkları var. İlk yağış konvektifti, bu yağış ise süper hücre yağışıdır. Süper hücre yağışlar 8-10 kilometrelik alanda oluşuyor. Marmara'da önceki gün sis ve pus vardı; bu büyük bir handikaptı. Hava bunaltıcıydı. Akşam saatlerinde birden 14 dereceye kadar sıcaklık düşüşü oldu. Bu, fırtınayı güçlendirdi. Ülkemizde 100 gök gürültülü yağışın 1 tanesi süper hücreye denk geliyor. İstanbul'da en son süper hücre yağışı 15 Ağustos 2004'te olmuş ve Alibeyköy Deresi taşmıştı.

'20 dakika sürüyor'
Hürriyet'in haberine göre Köse, 'Küresel iklim değişikliğinin en belirgin özelliği yağışta azalma olmamasına rağmen şiddetinde büyük artış yaşanmasıdır. Eskiden yağışlar bardaktan boşanırcasına olurdu. Ama son yağış tabiri caizse kovadan boşanırcasına oldu. Süper hücrenin en büyük özelliği 20 dakika sürmesi ve yıkıcı etkisinin fazla oluşudur. Nemli sıcak hava dolayısıyla bulut kalınlığı yükseldi. Bu da mikser yaptı, doluyu yere ulaştırdı. İstanbul'da 300'ün üzerinde ağaç devrildi, 160 çatı uçtu. Süper hücre bu tip zararları veriyor' diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2017, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153