banner171

Taner Yıldız ’’İhtiyaç iki katına çıkacak’’

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin enerji ihtiyacının iki katına çıkacağını söyledi.

Taner Yıldız ’’İhtiyaç iki katına çıkacak’’
 Yıldız, “Yerli ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliğinden azami düzeyde yararlanma çalışmalarımızın yanı sıra nükleer enerjinin enerji arz kaynaklarımız arasına dahil edilmesi, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir” dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız milletvekillerine sunum yaptı. Türkiye’nin nükleer enerji ihtiyacının altını çizen Yıldız, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında elektrik enerjisi ihtiyacımızın bugünkü düzeyin iki katına ulaşarak yaklaşık 416 milyar kWh’e (kilovat saat) yükseleceği tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda, yerli ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliğinden azami düzeyde yararlanma çalışmalarımızın yanı sıra; nükleer enerjinin enerji arz kaynaklarımız arasına dahil edilmesi, artan elektrik enerjisi talebinin karşılanması ve ithal yakıtlara bağımlılıktan kaynaklı risklerin azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir. Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında bugüne kadar Ülkemize yaklaşık 2 milyar dolar sermaye girişi olmuştur. İlerleyen zaman içerisinde bu miktar daha da artacaktır” dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içerisinde son on 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke olduğunu hatırlatarak, gelecek on yılda enerji talebinin iki katına çıkmasını beklediklerini söyledi. Yıldız, şunları kaydetti:

“Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) tahminlerine göre 12,7 milyar ton eşdeğer petrolün olan dünya birincil enerji talebinin 2035 yılında; mevcut enerji politikaları ile devam senaryosuna göre yüzde 47 oranında artışla 18,7 milyar ton eşdeğer petrol; yeni politikalar senaryosuna göre yüzde 35 oranında artış ile 17,2 milyar ton eşdeğer petrol; 450 ppm(milyonda bir partikül) senaryosuna göre yüzde 16 oranında bir artışla 14,8 milyar ton eşdeğer petrole ulaşması beklenmektedir.”

Uluslararası Enerji Ajansı öngörülerine 2035 yılı birincil enerji talebinde kömürün payının, mevcut politikalar ile devam edilmesi durumunda yüzde 30 artacağını kaydeden Yıldız, “Yeni politikalar senaryosuna göre yüzde 25 ve 450 ppm senaryosuna göre yüzde 16’dır. Petrolün ve doğal gazın payı her üç senaryoda da önemli derecede farklılıklar göstermemekte ve petrolün payının yüzde 27 ve doğal gazın payının yüzde 23 olacağı tahmin edilmektedir. Nükleer enerjinin birincil enerji kaynakları içinde payı yüzde 5,6 iken, 2035 yılında mevcut enerji politikaları ile devam senaryosuna göre yüzde 6’ya, yeni politikalar senaryosuna göre yüzde 7’ye ve 450 ppm senaryosuna göre yüzde 11’e çıkması beklenmektedir. Projeksiyonlar, nükleer enerjinin enerji kaynakları içindeki payını arttıracağını göstermektedir” şeklinde konuştu.

Yıldız, Türkiye’nin birincil enerji talebinin 2012 yılında 120,1 milyon ton eşdeğer petrol olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, “Birincil enerji talebi içerisinde doğal gazın payı yüzde 31, kömürün payı yüzde 30, petrolün payı yüzde 26, hidrolik enerjinin payı yüzde 4, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 3 ve diğer kaynakların payı ise de yüzde 6’dır” ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2014, 00:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153