banner171

İstanbul'da kar ne zaman yağacak?

İstanbul, kış mevsiminin ilk yarısı olarak ifade edilen zemheri ayının sonuna denk gelen yarıyıl tatilinde beyaz örtüye bürünecek.

İstanbul'da kar ne zaman yağacak?
 Hafta sonu sonbaharı andıran güneşli  havanın yaşandığı, zaman zaman yağışlı havanın etkili olduğu İstanbul'da, kış  mevsiminin ilk yarısı olarak bilinen zemherinin sonunda kar bekleniyor. AA muhabirinin hava durumuna ilişkin sorularını yanıtlayan Türk  Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı  Ahmet Köse, bugünden itibaren Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bir  bölümü dışında yurdun tamamında yağışın devam edeceğini söyledi.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların da yağışla  beraber azalacağını ifade eden Köse, cumartesi günü yağışlı sistemin yurdu terk  edeceğini ve yüksek basıncın etkisi altına girileceğini anlattı.

Köse, bir hafta boyunca gündüzleri güneşli ve açık, geceleri ise ayaz  sebebiyle kara yollarında buzlanma, tarımda da don tehlikesinin yaşanacağı  günlerle karşılaşılacağını dile getirdi.

Kışın ilk döneminde genel olarak hava sıcaklıklarının mevsim  normallerinin üzerinde gerçekleştiğini, yağışlarla birlikte dönem dönem mevsim  normallerinin altına indiğini belirten Köse, son 9 aylık yağış tahminine bakınca  da Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerinin kurak geçtiğini, batı kesimlerinin ise  kısmen mevsim normalleri civarında yağış aldığını söyledi.

"ZEMHERİ AYINDA HASTALIKLAR FAZLA GÖRÜLÜR"

Ahmet Köse, İstanbul'da son birkaç gündür neredeyse sonbaharı  anımsatan hava koşullarının yaşandığını ifade ederek, Meteoroloji Genel  Müdürlüğü'nün ölçümlerine göre 2010 Ocak ayında İstanbul'da hava sıcaklığının  22,4 derece ölçüldüğünü, dolayısıyla yaşanılan ılık havaların ne ilk ne de son  olacağını kaydetti.

Köse, geçmişte kış mevsiminin ikiye ayrıldığını belirterek, şu  bilgileri verdi:

"Atalarımız 22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönemi zemheri  ayı olarak ifade etmiş. Zemherinin en belirgin özelliği bir kısmı sonbahara bir  kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olmasıdır.  Zemherinin ilk yarısında hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanır. 17-18 derece  olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 4-5 dereceye kadar iner. Dolayısıyla zemheri  ayı hastalıkların fazlaca görüldüğü aydır. Atalarımız zemheri ayında güneşe kanıp  ince giyinenlere zemheri zürafası yakıştırmasını yapmıştır."

"BATIDA KIŞ ZEMHERİDEN SONRA GELİYOR"

Ahmet Köse, batı kesimlerde kışın zemheriden sonraki olan ikinci  dönemde yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Son 15 yıllık verilere göre, geçen yıl İstanbul 6-7 Ocak'ta yoğun kar  yağışı gözüktü. Ondan önceki yıllarda ise kar yağışları genellikle ocak ortasında  başlayıp ve şubat ortasına kadar devam etmiş. Kar yağışının marta sarktığı  dönemler ise 1887 ile 2012 kışı. Genellikle İstanbul'da kar yağışına daha vakit  var. Ocak 15'e kadar batı bölgelerinde kar yağışı gözükmüyor, ancak 20 Ocak'tan  sonra ciddi bir soğuma bekleniyor. 20 Ocak'tan sonra İstanbul'da kar yağışlarının  görüleceğini tahmin ediyoruz. Büyük ihtimalle İstanbul yarıyıl tatilinde kar  yağışı alacak."

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2018, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153