banner171

Muhasebeci Odalarında Büyük Değişim

Muhasebeci ve mali müşavir odalarında bu sene büyük değişimler oldu. Muhasebecilik ve mali müşavirlik yasası 1989 yılında çıkarıldı. Uygulandığı 26 sene boyunca meslek odalarında çok büyük bir değişiklik olmadı. Koltuğu kapanlar o koltuğu bırakmamak için her şeyi yaptılar; üstelik bunu da mübah gördüler.

Ancak bu olay fark edenlerin gözlerinden kaçmadı. Her defasında tek tip düşünceye sahip insanlardan oluşan yönetimler, meslektaşların oda yönetimine olan ilgisinin azalmasına hatta kaybolmasına neden oluyordu. Meslek yasasında bir değişim kaçınılmazdı. 2008 yılında çıkarılan 5786 sayışlı yasayla artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Nitekim olmadı da. Bu sene yapılan seçimlerde iki dönemden daha fazla seçilen başkanlar seçimlere katılamadılar ve odalarda en azından başkanlar düzeyinde büyük bir değişim oldu. Bunun sayısının ülke çapında elliyi geçtiği söyleniyor.
Bu değişimden İstanbul Odası İSMMMO da nasibini aldı. Aralıksız 26 yıl oda başkanlığı yapan Yahya Arıkan yerini arkadaşı Yücel Akdemir’e bıraktı. Ancak odayı o kadar çok benimsemiş olacak ki şaibeli bir gündem maddesi ile kendini onursal başkan ilan ettirmeyi ihmal etmedi. Sosyal medyada İstanbul odasının sekizinci katında kendine bir makam yaptırdığı ve onursal başkanlığını buradan sürdüreceği söyleniyor. Hatta daha başka şeyler de söyleniyor ama biz ona ihtimal dahi vermiyoruz. Ama önümüzdeki süreçte bakıp göreceğiz, ne menem şeymiş bu onursal başkanlık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gelince “sizi başkan yaptırmayacağız” diyenlerin kendilerine krallığı layık görmeleri sizce doğru mu?

Bir numaralı delege olarak gönlünün TÜRMOB da olduğunu biliyoruz ama o formül nasıl yürüyecek onu bilmiyoruz. 3568 sayılı yasaya göre oda ve birlik yöneticiliğine seçilmek için en az üç yıl, başkanlığa seçilmek için de beş yıllık kıdem gerekiyor. O yüzden Yeminli Mali Müşavirler odası değil de TÜRMOB yöneticiliği hedef alınmış durumda. Ya başkan yardımcılığına razı olacak ya da başka formüllerle TÜRMOB başkanlığı hedefleniyor. Dillere destan bir sınav sonunda Yeminli Mali Müşavirlik sınavını kazandığı söylenen Arıkan, başkan yardımcılığı gibi ikinci sınıf sayılabilecek bir göreve razı gelmez. O zaman yapılacak iş düşük profilli bir başkan seçtirerek, başkan yardımcısı olarak başkanın bütün yetkilerini kullanmak olur. Veya kazanılan Yeminli Mali Müşavir ünvanı alınarak kendini başkan seçtirmek olarak görülüyor. Bu da sorunlu bir işlem olarak idari yargıya konu olur ve belki de yılarca sürecek bir dava başlamış olur. Dava devam ederken de üç yıllık görev süresi bitmiş olur.

Birlik yönetim kurulu üyeliğini düzenleyen 3568 sayılı kanunun 35. maddesi “Yönetim Kurulu kendi üyeleri arasından bir başkan, bir genel sekreter ile bir muhasip seçer. Yönetim Kurulu Başkanı en az beş yıl süreyle yeminli mali müşavirlik yapmış olanlar arasından seçilir. Başkanın bulunmadığı hallerde Başkanın tevkil edeceği kişi Başkanlık yapar” diyor. Buna rağmen böyle bir şeye tevessül etmek her akıllı kişinin başvuracağı bir yol değildir.

Halep oradaysa arşın burada der atalarımız, Ekim ayında yapılacak seçimlerde kimin nereye seçildiğini hep beraber göreceğiz. 
Not: İSMMMO Yönetim Kuruluna seçilmem sebebiyle gerek bizzat, gerek telefonla arayarak, gerek sms, gerekse mail ve sosyal ortamlarda tebrik eden tüm arkadaş, dost ve hemşerilerime teşekkür etmeyi borç bilirim. Dualarınız ve teşviklerinizle bu işin de altından kalkmaya çalışacağız. Allah utandırmasın.
YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153