banner171

Muhasebecilerde Kongre Heyecanı

Muhasebeciler ve mali müşavirler hem İstanbul’da hem de Ankara’da genel kurul heyecanı yaşıyorlar. İstanbul’dakiler seçim telaşına girmiş durumdayken Ankara’dakiler şimdilik sadece yönetmelik değişikliği için genel kurul yapacaklar. İstanbul’da Meslekte Birlik Grubu adını alarak 1990 yılından beri örgütlenen ve daha sonra da İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği olarak hayatını devam ettiren muhasebeci ve mali müşavirler 1,5 yıl gibi kısa sürede genel kurula gidiyor. Bu biraz dazorunluluk olarak görünse de Abdülaziz Ural’ın başkanlığından sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı.
Mustafa Çaya’nın başkanlığı döneminde başkanın İSMMMO yönetim kurulu üyesi olması hatta bütün icrası ile birlikte İSMMMO kurullarına aday olmaları dernek ve grup içindeki huzursuzluğu artırdı. Bu huzursuzluğu gidermek için yapılan Kadir Gurbetçi ve Salih Ünal’ın başkan seçildikleri olağanüstü genel kurullar sadra şifa olmadı. Şimdi yeni bir genel kurul için karar alan İstanbul Mali Müşavirler ve
Muhasebeciler Derneği’nde neler olacak, 17 Haziran’da göreceğiz.Bir başka gelişme ise Ankara’da yaşandı. Geçen sene ekim ayında yapılan muhasebeci ve mali
müşavirlerin üst birliği olan TÜRMOB Genel Kurulunda görüşülemeyen konular için olağanüstü genel kurul yapılaması kararlaştırılmıştı. TÜRMOB yönetim kurulu tarafından 20 Mayıs olarak açıklanan tarih 10 Haziran olarak revize edildi. Yöneticilerin elini kolunu bağlayan ve işleyişi zayıflatan bir takımkonular masaya yatırılıp bu konuda yönetmelik değişikliği yapacaklar.
Ancak mali müşavirlerin derdi bununla bitmiyor. Ekim ayında yapılan kongrede seçilen genel başkanları seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle başkanlıktan alındı. Yönetim kurulu kendi arasında yeni bir başkan seçti ama 100 bin kişilik mali müşavir camiası “kendimize bir başkan bile seçemiyoruz, bu nasıl iş?” demeye devam ediyor. Esas yapılması gereken belki de bu genel kurulda bir de başkan seçmek olmalıydı.
Sorunlar bununla bitse iyi her gün sırtlarına yıkılan iş yükü ile altında ezilen mali müşavirler mevzuattan kaynaklanan bu sıkıntılar yanında bir de aidat sorunu ile boğuşuyorlar. Her yıl ödedikleri maktu aidata ek olarak alınan munzam aidat da ödeyen mali müşavirler açılan bir dava sonunda bu işten kurtulacak gibi görünüyorlar. Her yıl kazancının %1’ini munzam aidat olarak ödeyen mali müşavirler 25 senedir ödedikleri bu aidatın alınmasını durduran mahkeme üyelerine minnettarlar.
Ancak odalar büyük bir gelir kaleminden mahrum kaldıklarından kapanma ile karşı karşıya kaldılar. Bu konu da herhalde genel kurul gündeminde önemli bir yer işgal edecek. Kalsa da gitse de mali müşavirlerin içine bir kez kurt düştü. Bu işin uzlaşma ile bir çözümü olur mu göreceğiz.
Muhasebecilerin ve mali müşavirlerin bir başka sorunu ise işlerin ve yapılanların her gün artmasına karşılık, bir takım haklarının da ellerinden alınması. Basit usulde vergilendirilen mükellefler ile işletme hesabına göre defter tutan mükelleflerin defterlerinin esnaf odaları tarafından tutulması ve beyanlarının yine bu odalar tarafından verilmesi dertlerinden en önemlisi. Esasında yeni bir olay değil ama kamuoyu gündemine bir güncelleme dolayısı ile yeniden geldi. Muhasebecilerin işlerinin önemli bir kısmını oluşturan bu esnafların defterlerinin esnaf odalarında sıhhatli ve usulüne uygun tutulması mümkün görülmüyor. Götürü usulü yapılan iş ve işlemler en ufak bir denetimde hem mükelleflerin başına hem de odaların başına büyük işler açabilir.
Ramazan ayı içinde yapılacak her iki genel kurulun da muhasebeci ve mali müşavirlere hayırlı olmasını temenni ederiz. Bu vesile ile hem Ramazan ayınızı hem de gelecek Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik eder, tüm insanlık alemine hayırlar getirmesini temenni ederim.
Not: Bugün itibariyle İSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi olarak birinci yılımızı doldurmuş bulunuyoruz.
Seçilmemizde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim. İnşallah daha fazla hizmet verme imkanı bulacağımız günlerin yakın olmasını temenni ederim.
YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153