banner171

"NÜKLEERDE BİLİNMEYENLER"

 TV'lerde, gazetelerde reklamları görmeye başlamışsınızdır. "AKKUYU Nükleer" adıyla kurulması planlanan santraldan bahsediyor bu reklamlar. Kimilerine göre tu kaka olan nükleer enerji hakkında bilmediğimiz bir çok şeyin olduğundan eminim. Bu yüzden aşağıdaki bilgileri sıkılmadan okuyacağınızı tahmin ediyorum.


DÜNYADA DURUM
*Nükleer reaktör sayısı bakımından Amerika birinci (104 adet reaktör), elektrik üretiminde nükleerin payı bakımından ise Fransa birinci (% 78) sırada yer almaktadır .ABD, Mart 2013 itibariyle 3 nükleer reaktörün daha inşaatına başlamıştır.İngiltere 2025 yılına kadar 8 sahayı yeni nükleer santrallerin kurulması için belirlemiştir 
*Nükleer santrallerin bulunduğu 31 ülkeden 10'unun nüfusu İstanbul’dan küçüktür

EKONOMİ
*Ülkemizde, doğalgazın %98'i, petrolün % 92’si ve kömürün % 30’u ithal edilmektedir. Yerli ve yenilenebilir kaynakların üretimini de dikkate aldığımızda enerji ithal bağımlılığımızın % 72 olduğu görülmektedir. 
Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller sayesinde 16 milyar metreküp doğalgaz ithal etmekten ve dolayısıyla doğalgaza yıllık 7.2 milyar dolar ödemekten kurtulunacaktır.
*Petrol ve doğalgazda dışa bağımlı ülkemizde, nükleer santral yokken petrol ve doğalgaz zengini ülkelerde bile (G. Afrika, Rusya, ABD, Kanada ve Meksika) nükleer santrallerin bulunması önemli ve anlamlıdır.
VERİMLİLİK
*Diğer yandan, ülkemizde rüzgar, güneş ve hidro gibi yenilenebilir enerji santrallerinin kurulabileceği alan, mevcut arazi kullanım durumlarından dolayı (konut, tarım, orman, kültürel ve doğal sit alanları, yollar vb.) sınırlıdır. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından güneş bir yılda maksimum 2.500 saat elektrik üretebilirken Nükleer Santral bakım zamanları çıkıldığında 8.000 saat enerji üretir.
*Elektrik tüketim talebimiz yıllık olarak ortalama % 7-8 oranında artış göstermektedir. Her yıl enerji talebindeki bu artışı yenilenebilir kaynaklarla sağlamak mümkün değildir. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nükleerin muadili değil tamamlayıcısıdır.
RADYASYON
Nükleer santral yakınında yaşayan bir kişinin alacağı ek radyasyon miktarı, doğadan kaynaklanan radyasyon miktarının 1/300'ü kadardır.Halkın günlük hayatta maruz kaldığı radyasyon miktarlarına bakıldığında nükleer santral yakınında yaşayanların alacakları radyasyon miktarı ; günde 1 paket sigara içen kişinin bir yılda alacağı doz miktarından 20 kat, bilgisayarlı tomografi yaptıran bir kişinin tek seferde alacağı doz miktarından 1100 kat daha azdır.
YAKINLIK
Dünyada pek çok turizm ülkesi nükleer enerjiden faydalanmaktadır ve yine birçok nükleer reaktör turizm merkezlerine Akkuyu sahasında olduğundan çok daha yakındır. Akkuyu sahasının Antalya’ya uzaklığı 300 km civarındadır. Romanya’da bulunan Cernovoda santrali İstanbul’a 400 km uzaklıktadır.
Ülkemizden çok daha fazla turist çeken ülkelerdeki nükleer santrallerin önemli turistik merkezlere uzaklığına bakıldığında; Fransa’da Paris’e 200 km’den daha yakın alanda 6 nükleer santral (Nogent, Dampierre, Saint-Laurent, Penly, Paluel, Belleville) bulunmaktadır.

GÜVENLİK
Nükleer santraller, açığa çıkan radyoaktif maddelerin ve radyasyonun, normal çalışma veya kaza durumunda reaktör ve santralin dışına çıkmamasını ve çevreden yalıtılarak muhafaza edilmesini sağlamak üzere “Derinliğine Savunma” ilkesine dayandırılarak tasarlanır. Bu ilke, radyoaktif salıma karşı beş fiziksel bariyerin tasarımda yer almasını öngörmektedir.
Kaynak: Yukarıda yer alan bilgiler T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Resmi İnternet Sayfasındaki dokümanlardan derlenmiştir.
YORUM EKLE

banner208

banner148

banner150

banner153