banner171

Pazariçinde Kentsel Dönüşüm

 16.02.2013 Cumartesi günü saat 18:00 de Pazariçi Mah. Yurdakul Düğün Salonunda CHP G.O.Paşa ilçe örgütünün düzenlemiş olduğu Kentsel Dönüşüm mü ? Rantsal Dönüşüm mü ? adlı panele bende katıldım. Gözlemlerimi ve orada bulunan insanlarla olan konuşmalarımı sizlere anlatmaya çalışacağım.
1950 li yıllardan itibaren Rumelinin ve Anadolunun çeşitli bölgelerinden gelen insanların oluşturduğu mahalle  sakinleri ,  20 yıl öncesine kadar bahçeli evlerde oturur , abartısız herkes biribirini tanırdı. Mahalle göç alan bir bölge olduğundan , zamanla bahçeli evler binaya ve boş alanlar gece konduya dönüştü.Belediyeler , mütahitler ve biz mahalle sakinleri elimizden gelen çabayı fazlasıyla kullanarak ne doğallık bıraktık ne de sağlam bina , gelinen noktada Kentsel Dönüşüm , bu ve birçok mahallenin ilacı gibi gözüküyor.
Panele katılanların birçoğu 65 yaş üzeri  yaşlı diye tabir edeceğimiz amcalarımız, teyzelerimiz , Himi amca , Arif amca , Hasan amca , Abdullah amca elimden geldiğince hepsinle tokalaşıp hal hatır sordum. Yüzlerinde umutsuzluk olduğu gibi , mahallelerine vekil gelmiş onlardan bir beklenti içerisindeydiler. 
Bulunduğum sosyal ortamda ve bu toplantı sonunda görüştüğüm mahalle sakinlerinin   yüzde doksanbeşi , Kentsel Dönüşüm olsun ama bizlerde hakkımızı alalım. Mütahitlerin görüşü, olabilecek en güzel uygulama gördüğümüz kadarıyla herkes hakkını alacak diye söylüyorlar.
Mahallede açılan Kentsel Dönüşüm Ofisleri insanlara ticari gibi geldiğinden o ofislere çokda fazla güven yok. Bu yaşlı insanlar bu evlerini yapana , alana kadar çok sıkıntılar çekmişler . Yememişler , içmemişler , çeşitli zorluklara karşın bir türlü ev sahibi olmuşlar. Şimdi bir çoğunu korku sarmış , ve aldığım bilgiler birçoğu hastalanmış . Kalp rahatsızlığı , şeker yükselmeleri vs. 
Yaşlı insanların beklentileri ,yetkili bir ağızdan kimsenin hakkının yenmeyeceği , hiçbir kimsenin mağdur edilmeyeceği ve herkesin hakketiği kadarı karşılığı evini alıp yine bu bölgede oturacağı güvencesini almak istiyorlar.
Bakıldığında Pazariçi mahallesi kimi tek katlı , kimi beş katlı binaladan oluşuyor. Ortalam kat sayı üç , yeni oluşacak ortalama kat sayısı 10-12 olsa gerek yani bu bölgede oturan herkese hakedişinin karşılığı çok rahatça verilir. Kirada oturanlar bile bu dönüşümden ucuz yolla ev sahibi olacağından şüpheleri olmasın.
 Geçen yerel haberlerde okuyorum. Erhan Başkan Meclis Üyelerine bu konularla ilgili seminer verdi ve CHP meclis üyeleriyle Erhan Başkan kolkola yürüyorlar. İşte arzu edilen manzara bana göre bu , Başkan bilgiyi veriyor ve muhalif meclis üyeleri memnun , kolkola yürüyorlar keşke her konuda hem fikir olup bulunduğumuz bölgeye ortak hizmetler yapılsa bütün samimiyetimle yazıyorum verilen seminer ve kolkola olan fotoğraflar günümüz siyasetine örnek karelerdir. 

Burada benim merak ettiğim konu şu bu seminerle bilgilenen Meclis Üyeleri , bu bilgileri ne zaman örgüt üyeleriyle paylaşacaklar. Herhalde çok kısa bir süre sonra paylaşılır.

Pazariçi Mahallesinde, hakkaniyetli bir Kentsel Dönüşüm olma konusunda bizler elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışacağız. Kentsel Dönüşümle ilgili sözleşmeler imzalanırken , dönüşüme destek veren tüm siyasi parti temsilcilerinin belirlediği , hukuçular ve bu işle ilgili bilir kişilerde sözleşmeye imza konusunda müdahil olurlarsa hiçkimsenin içerisinde kuşku kalmaz diye düşünüyor , tüm siyasileri taşın altına elini koymaya davet ediyorum.
Belediye başkanından da bir isteğimiz olacak. Lütfen bir saatinizi ayırıp hafta sonuna gelecek bir günde mahallede geniş katılımlı bir toplantı yapın ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini insanlara bildirin. Bu mahallede yaşayan insanlar sizleri büyük insanlar diye adlandırıyorlar. Büyükler lütfen büyüklüğünü yapsınlar ve insanlara yardımcı olsunlar.
Bu Kentsel Dönüşüm mutlaka olacak , sonrası yani çok katlı binaların olmasıyla Pazariçi mahallesinin demografik yapısı değişecek , Anadoluda birçok ilçeden fazla nüfusu olacak. Sosyal yapısı değişecek , kültürel yapısı değişecek. Bundan sonraki süreçte bu konularla ilgili eğitmenlerle bu ve bunun gibi mahallelerde yurttaşlara seminerler verilmeli. Yaşlı amcalarımız ve teyzelerimiz çocuklarıyla, torunlarıyla bu geçişte zorlanacaklar ama sonu iyi olacak merak etmesinler.
Chp İlçe yönetiminin yapmış olduğu bu panel yeni yönetimin sağlam zemine oturması  (Kentsel Dönüşüm)anlamında kendileri açısında iyi oldu denebilir. 
Bu gibi konular kesinlikle siyaset üzeri olmalı hem iktidar partisini , hemde muhalefet partilerini bu konuda uyarmak ihtiyacı duyduğumu belirtir önümüzdeki yüzyıllarda yatırımların Türkiyenin her bölgesinde yapılarak göçün önlenmesiyle  yeni Kentsel Dönüşümler yaşamak istemiyoruz.Coğrafyamızda ve dünyada gerçekten gelir durumu iyi kalkınmış bir ülke olmak istiyoruz. Torunlarımıza 400-500 milyar dolar borçlu bir ülke emanet etmemek üzere . 
Ali ŞEN
YORUM EKLE
YORUMLAR
TUNCAY ERCAN
TUNCAY ERCAN - 11 yıl Önce

bu sözleri ali şen gibi güven veren bir isimden duymak gerçekten içimi rahatlattı bu yazıya ulaşamayanlar için en kısa sürede değişik platformlarda (kahve,spor klübü vb) pazariçi halkına bu şekilde anlatılırsa eminim süreç daha çabuk ve güvenli bir şekilde ilerleyecektir bu süreçte sayın ali şen ve muhtarımız gibi büyüklerimize büyük görev düşüyor şimdiden kolay gelsin diyorum pazariçi halkına hayırlı olmasını diliyorum

Türkcan yılmaz
Türkcan yılmaz - 11 yıl Önce

ne yapılacaksa biran önce yapılmalı ,mahallede belirsizlik yüzünden ev ve iş yerleri kiralananıyor mevcut kiracılarda işsizlıkten kiralarını ödemekte zorlanıyor ,saygilar....

banner208

banner148

banner150

banner153