banner171

Ev konservesindeki zehir yiyeni felç edip öldürebilir

"Bir bu eksikti" denecek haber! Ev yapımı konserve et, balık ve baklagiller ölüm saçıyor. Uzmanlar, "Sağlıklı hazırlanmamış konservelerde botokstakine benzer bir zehir oluşuyor. Bu gıdalar yiyeni felç edebiliyor" diyor.

Ev konservesindeki zehir yiyeni felç edip öldürebilir
 BİRÇOĞUMUZUN gerek marketlerden aldığı gerekse evde yaptığı konserveler uygun şartlarda hazırlanmadığında birer ölüm tuzağına dönüşüyor. Yiyecekler konservelenirken, bazı ölümcül bakterilerin oluştuğuna dikkat çeken Gıda Güvenliği Derneği Samim Saner, “Konserve yapılırken yeterince yüksek ısıda hazırlanmazsa ‘Clostridium botulinum’ isimli bir bakteri oluşmaya başlar. İnsanın sinir sistemini felç eder. Nefes almayı durdurur ve kişi boğularak ölür” dedi. AKŞAM'a konuşan Saner, "Bu bakterinin bir toksini (zehir) var. Bu toksin botoks yapılırken kullanılanla aynı. Ancak botoks mikro düzeyde deri altına uygulandığı için sıkıntı oluşmuyor. Fakat yendiğinde tüm dolaşım sistemine yayılıyor” ifadelerini kullandı  

SADECE Et, BALIK ve BAKLİYATTA

Özellikle protein ve baklagil konservelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Saner, “Et, tavuk, balık ve baklagil konserveleri için tehlike daha yüksektir” diye konuştu. Saner ayrıca, asiditesi olan gıdalarda büyük bir risk olmadığını ayrıca domates konservesinde böyle bir riskin olmadığını kaydetti. 

SICAK SU BU BAKTERİYİ ÖLDÜRMEZ 

Evde yapılan konservelerin ciddi risk taşıdığını dile getiren Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Meyve-Sebze İşleme ve Teknolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Pazır ise, “Açık kazanda suyun kaynama sıcaklığı en fazla 100 dereceye ulaşır. Bu sıcaklıkta zehirlenmelere yol açan clostridium botulinum bakterisi istenilen ölçüde yok edilemez” dedi.

KURUTMAK DAHA SAĞLIKLI 

Tasarruf yapmak adına evde konserve yapmak yerine sebzeleri yaz aylarında kurutmalarını öneren Prof. Dr. Fikret Pazır, "Sebze turşusu yapılabilir. Taze fasulye, patlıcan, bamya gibi sebzeler kurutulup tüketilirse sağlık açısından daha faydalıdır. Ayrıca meyve konservelerinin asitliğinin yüksek olması nedeniyle aynı zehir riski oluşmaz" diye konuştu.

EĞER SUDA YÜZÜYORSA YEMEYİN!

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, vatandaşları konserve yiyecek alırken ya da tüketmeden önce şunlara dikkat etmeleri konusunda uyardı: 

HAZIR KONSERVE İÇİN DE RİSK VAR

* Hazır konserve kutularında bombe oluştuysa onu tüketmeyin. 
* Ayrıca konserveyi suya bıraktığınızda yüzüyorsa bu da tehlikelidir. 
* Turşu gibi tuzlu yiyeceklerde böyle bir bakteri üremez… 

BİR SAAT İÇİNDE HASTANEYE GİDİN

Prof. Dr. Ziya Mocan, uygun şartlarda üretilmeyen konservelerde oluşan Clostridium botulinum bakterinin zehirlediği ve hastanın en geç 1 saat içinde hastaneye olaştırılması gerektiğini söyledi. Burçin Göktan

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2014, 00:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner208

banner148

banner150

banner153